Gymnasterna Jonna Adlerteg och David Rumbutis och roddaren Lovisa Claesson är alla tre klara för sommarens OS i Tokyo. Foton från TT.

Publicerad 26 april 2021

Tre nya namn i OS-truppen

Den svenska OS-truppen utökas med roddaren Lovisa Claesson samt gymnasterna Jonna Adlerteg och David Rumbutis. Totalt har nu 94 idrottare tagits ut till sommarens spel i Tokyo.

Lovisa Claesson klarade det europeiska OS-kval vid roddregattan i början av april. Genom att vara fyra i finalen i singelsculler tog Lovisa en av de tre platserna som delades ut i klassen. Den 26-åriga roddaren tas ut via framtidskriteriet.

– Vi tror och hoppas att Lovisa är med och ror om topplaceringar i Paris om tre år, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Finaler i Basel

Både Jonna Adlerteg och David Rumbutis ordnade internationella kvalplatser till OS under det senaste världsmästerskapet i artistisk gymnastik. De tas ut till OS i Tokyo efter fina insatser under helgens EM i Basel. Jonna, som har två EM-silver på meritlistan sedan tidigare, slutade då på sjätte plats i barrfinalen. David var 13:e man i mångkampsfinalen.

Den 25-åriga Jonna Adlerteg tas ut vid grundkriteriet, alltså att kunna konkurrera om åttonde plats i Tokyo. Den 21-årige David kommer med i OS-truppen via framtidskriteriet. Det blir första gången på 37 år som Sverige skickar två artistiska gymnaster till ett olympiskt spel, då i Los Angeles 1984 var det Jonas Jonasson och Lena Adomat som tävlade för Sverige.

– Jag tror inte det dröjer 37 år innan det sker igen. David tas ut med sikte på spelen i Paris 2024 och talanggruppen bakom ännu unga Jonna ser stark ut, säger Peter Reinebo.

Uttagning i maj

Nästa uttagning till OS i Tokyo sker den 19 maj.

– Vi har en stor och slagkraftig trupp, som kommer att växa med omkring 40-50 namn inför OS, säger Peter Reinebo.

FAKTA/Sveriges OS-trupp

Bordtennis: Linda Bergström, damsingel, Mattias Falck, herrsingel, Lag herrar.
Brottning: Sofia Mattsson, 53 kg, Henna Johansson, 62 kg, Alex Kessidis, 77 kg.
Cykel: Emilia Fahlin, landsväg.
Judo: Anna Bernholm, 70 kg, Tommy Macias, 73 kg, Marcus Nyman, 90 kg.
Fotboll: Lag damer.
Friidrott: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, stavhopp, Kim Amb, spjut, Fanny Roos, kula, Wictor Petersson, kula, Simon Pettersson, diskus, Thobias Montler, längd, Khaddi Sagnia, längd, Andreas Kramer, 800 m, Kalle Berglund, 1 500 m, Carolina Wikström, maraton.
Gymnastik: Jonna Adlerteg, David Rumbutis.
Gång: Perseus Karlström, 20 km.
Handboll: Lag damer, lag herrar.
Kanot: Linnea Stensils, K1.
Ridsport: Lag dressyr, Lag fälttävlan, Lag hoppning.
Rodd: Lovisa Claesson, singelsculler.
Simning: Sarah Sjöström, flera distanser, Erik Persson, 200 m bröst, Louise Hansson, 100 m fjäril.
Skyttesport: Stefan Nilsson, skeet.
Segling: Max Salminen, finnjolle. Anton Dahlberg och Fredrik Bergström, 470, Josefin Olsson, laser radial, Jesper Stålheim, laser, Emil Järudd och Cecilia Jonsson, Nacra 17.

FAKTA/Kriterier för uttagning

SOK:s främsta uppgift är att förbereda och leda det svenska deltagandet i OS med sikte på konkurrenskraftiga OS-trupper. Sverige ska vara en framgångsrik idrottsnation med medaljkapacitet i många idrotter. Sverige tillämpar, i likhet med många andra länder, nationella kriterier för uttagningen till OS. Grundkriteriet är att en aktiv, eller ett lag ska ha visat resultat för och att man kan konkurrera om en topp-8 plats för att bli uttagen. En lovande aktiv på väg mot sitt första OS kan tas ut på det så kallade Framtidskriteriet om denne bedöms kunna prestera toppresultat vid nästkommande OS. Utvärderingar visar att OS-erfarenhet och rutin är bra investering för framtiden.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper