Buenos Aires 2018

De tredje sommarspelen för ungdomar i åldrarna 15-18 år arrangerades den 6-18 oktober 2018 i Buenos Aires, Argentina. Det vad det första olympiska arrangemang någonsin som har haft lika många kvinnliga som manliga deltagare.

Världsungdomsspelen i Argentina kommer att noteras i historieböckerna av flera anledningar. Det var första gången som ett olympiskt spel hade lika många kvinnliga som manliga deltagare. För första gången ägde OS-invigningen rum utanför en arena, mitt inne i staden och öppen för alla, vilket lockade ut upp emot 200.000 åskådare på Buenos Aires gator. Tävlingarna arrangerades i ett nytt koncept med fyra olika arenakluster i olika delar av staden, där åskådarna kunde åtnjuta flera tävlingar samtidigt. Tävlingarna var gratis att titta på och lockade långt mer publik än förväntat, upp över en miljon åskådare besökte tävlingens olika arenor. Fyra idrotter gjorde sin olympiska debut under spelen: sportklättring, karate, danssporten breaking och roller speedskridsko.

Maskoten för Buenos Aires 2018 hette #Pandi. Ett fantasidjur med inspiration av jaguaren.

Maskoten för Buenos Aires 2018 heter #Pandi.

Idrottarna man minns

Många idrottare bjöd på fantastiska resultat. Bland de mest utmärkande var den japanska gymnasten Takeru Kitazono som tog fem guld och ett silver, de ryska simmarna Kliment Kolesnikov och Andrei Minakov som båda tog sex guld och ett silver var, den kubanska friidrottaren Jordan Alejandro Diaz Fortun som levde upp till höga förväntningar i tresteg, den sydafrikanske löparen Luke Davids som som triumferade med stor marginal på hundra meter, Italiens Giacomo Casadei som trollband publiken i ridsportstävlingen, den portugisiska futsal-spelaren Fifo som gjorde 21 mål och vann guld med sitt lag i damernas turnering, argentinske Marco Giordano Gnass och amerikanska Hailey van Lith, som båda var stjärnorna i de vinnande laget i basket 3x3, den kinesiske simhopparen Lin Shan som vann guld i alla tre tävlingar hon ställde upp i och de obesegrade moderna femkamparna från Egypten Salma Abdelmaksoud och Ahmed Elgendy.

Svenska truppen

Sverige tog åtta medaljer i Buenos Aires. Fyra guld, två silver och två brons. Sveriges mest framgångsrika ungdoms-OS genom tiderna. Den svenska truppen bestod av 18 aktiva från tio idrotter.

 

Ladda ner den svenska teambooken här:
Teambook Sverige, Buenos Aires 2018 Pdf, 7 MB, öppnas i nytt fönster.

Fakta

Antalet idrotter: 32

Antalet nationer: 206

Tid: 6- 18 oktober  2018

Sveriges trupp: 18 aktiva från tio idrotter

Medaljer

Buenos Aires 2018

Guld

Jonatan Hellvig, David Åhman, Jonna Malmgren, Ashwathi Pillai (Tillsammans med ITA, CAM, BUL, IND, CAN, USA, SRI), Sara Junevik (26,40)

Silver

Brons

Robin Hanson (49,52), Tonya Paulsson (Tillsammans med BLR, USA, GBR, EGY, UZB, GUA, AUS, JPN, GER, ARG, GRE)

 

Partners

Huvudsponsorer, logotyper