Elin Lindroth och tränare Annelie Birkeholme firar silvret vid ungdoms-OS i Buenos Aires. Foto: OIS

Publicerad 10 oktober 2018

Silver för Elin Lindroth i ungdoms-OS

Den svenska roddaren Elin Lindroth vann ett silver vid världsungdoms-OS i Buenos Aires. Svenskan slutade tvåa i finalen där hon bara var 50 hundradelar från guldet som vanns av hemmahoppet Maria Sol Ordas.
- Det här var definitivt ett vunnet silver och inte ett förlorat guld. Jag fick ut allt och kunde inte ha rott en hundradel snabbare, säger Elin efter silverloppet.

Elin vann sin semifinal på tiden 1.47,80 och fick bara pusta ut i några minuter innan det var dags för finalen.

- Det var verkligen snabbt mellan semi och final. Bara att ta sig upp till start efter målgång. Lite speciellt, men det gick väldigt bra.

I finalen gjorde Elin sitt snabbaste lopp under hela mästerskapet och skar mållinjen på tiden 1.44,31. Argentinskan Ordas vann på 1.43,81.

- Jag gav verkligen allt jag hade i kroppen. Jag kan knappt stå upp på benen nu, säger Elin tio minuter efter målgången.

Duell om guldet

Det var en duell om guldet mellan svenskan och argentinskan, bronsmedaljören Greta Jaanson var distanserad med mer än två sekunder.

- Jag brukar kunna vara väldigt startsnabb och ledde nog loppet till det var ungefär 120 meter kvar. Då lade argentinskan in en växel som jag inte riktigt hade. Men jag är verkligen supernöjd med mitt silver.

Under ungdoms-OS avgjordes roddtävlingarna över 500 meter i stället för normala 2 000 meter. Detta enligt den nya olympiska devisen att anpassa spelen efter staden och inte staden efter spelen. Det fanns helt enkelt inte en tillräckligt lång vattenyta som lämpade sig för rodd i närheten.

- Jag tror att den kortare distansen passade mig bra. Så för min del gjorde det inget att det var kortare distans är normalt.

Kommer från Garsås

Elin Lindroth, 18, kommer från Garsås i Dalarna och tävlar för Sollerö IF. Tidigare i karriären har hon bland annat vunnit guld på nordiska mästerskapen för juniorer. Elins tränare är en tidigare olympier, Annelie Birkeholm, som deltog både i Los Angeles 1984 och Seoul 1988 med en tionde plats som främsta resultat.

- Det har varit skönt att ha Annelie med vid min sida här i Argentina. Hon vet verkligen vad hon snackar om, säger Elin.

Medaljen var Sveriges andra under världsungdoms-OS i Buenos Aires. Och precis som för Robin Hanson på 200 meter frisim häromdagen så blev valören alltså ett silver.

- Även om jag vunnit guld på NM så är det här det absolut största jag varit med om. När jag tävlar på NM som räknar nästan alla med att jag ska vinna. Här var det nästan ingen som räknade med att jag ens skulle kunna ta en medalj.

- Att vara med på ett OS är något som jag drömt om sedan jag var liten och började idrotta.

Elin Lindroth firade sin silvermedalj med den svenska flaggan. Foto: SOK

Elin Lindroth firade sin silvermedalj med den svenska flaggan. Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper