Foto: Anders Wiklund/TT

Publicerad 29 juni 2016

För roddsporten är det viktigt att ta tillvara på talangerna

Sedan december har de svenska roddarna - i tre olika omgångar - legat på träningsläger i italienska Sao Paolo, tio mil söder om Rom. Platsen är välkänd mark för roddlandslaget, då det fungerar som vinterbas för de aktiva. Denna säsong har dock skiljt sig från en vanlig säsong, då det stora målet varit sommarens OS i Rio de Janeiro.

För förbundskapten Per Olof Claesson har det varit viktigt att arbeta för två formtoppar för laget, både för OS-kval och för själva tävlingarna i Rio.


-Ja det är en rätt speciell säsong. Det är inte särskilt mycket tävlingar i år, så vi har gott om tid att förbereda oss på, säger Per Olof Claesson.

Per Olof Claesson, Foto: Jessica Gow/TT

Den sista maj blev det klart att det blir Anna Malvina Svennung som kommer representera Sverige i rodd i sommarens OS. Under OS i London var det istället Lassi Karonen som fick stora delar av svenska folket att sitta klistrade framför tv-apparaterna. Karonens duell om bronsmedaljen över 2000 meter blev ett av London-OS mest nagelbitande ögonblick. Att ha en fixstjärna som är med och slåss om medaljerna i mästerskapen är förstås av högsta betydelse för de sporter som kämpar i skuggan av de stora lagbollspelen.


-Det har gått lite upp och ned de senaste åren. Men nu har vi inlett en ny satsning och är på väg uppåt igen. Glädjande nog har vi börjat se en positiv utveckling. I de yngre klasserna är det ett betydligt större antal ungdomar som tävlar i rodd i dag jämfört med för bara några år sedan, säger Per Olof Claesson.


När det gäller kravanalyser och vad som behöver göras för att hävda sig internationellt tycker sig landslagsledningen ha koll. Samtidigt går det inte att blunda för det faktum att rodd är en liten sport i Sverige. Jämför man med en världsnation som Storbritannien så har de en helt annan bredd på tävlingsroddare än vad det svenska förbundet har. Det handlar om traditioner och att rodd i England är en etablerad universitetssport.


-För vår egen del måste vi vara väldigt rädda om de talanger vi har. Vi får ha en annan strategi än de länder som har ett stort antal aktiva, och jobbar därför efter en mer klassisk svensk modell. Rekryteringen är ett dilemma för många idrotter och kampen om talangfulla ungdomar kan vara hård. En annan utmaning som knappast är unik för roddsporten är att hitta ledare som är beredda att ta sig an uppdrag. Därför håller vi faktiskt på att gå från att vara en ideell organisation till att bli helt professionella. Jag tror att det är en förutsättning om vi ska lyckas attrahera fler ungdomar än vad vi har gjort i början av 2000-talet. Och som sagt, vi har sett en positiv utveckling bara de senaste åren, säger Per Olof Claesson.

 

Artikeln är del 6 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 5: Thomas von Scheele - Bordtennis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 4: Siw Karlström - Gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper