Publicerad 30 mars 2020

OS i Tokyo invigs 23 juli 2021

OS i Tokyo kommer att invigas den 23 juli 2021, meddelar Internationella Olympiska Kommittén. Sista tävlingsdagen blir den 8 augusti.
- Ett väldigt snabbt och ett väldigt välkommet beslut, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

I förra veckan beslutade IOK att skjuta fram spelen i Tokyo från 2020 till 2021, med hänsyn till covid-19 och den pågående pandemin. Efter att ha hållit samtal med samtliga nationella olympiska kommittéer i slutet av förra veckan kom under måndagen beskedet från IOK att datum för sommarspelen blir 23 juli till 8 augusti 2021. Under 2020 var motsvarande datum 24 juli till 9 augusti. Då som nu blir invigningen på en fredag. Vissa grenar och idrotter kommer att inledas en till två dagar innan invigningen.

- Jag är övertygad om att om vi arbetar tillsammans kan vi överkomma denna oöverträffade utmaning. Mänskligheten står just nu i en mörk tunnel. Dessa spel i Tokyo hoppas vi kan bli ett ljus i slutet av den tunneln, säger IOK:s ordförande Thomas Bach.

IOK ska återkomma med hur kvalen inför spelen ska gå till. Hittills är 57 procent av kvotplatserna till spelen fördelade, dessa kvotplatser berörs ej av att spelen skjuts fram ett år. Däremot kommer IOK med nya riktlinjer kring hur återstående 43 procent av OS-platserna ska fördelas.

- Det arbetet finns kvar att göra, men vi vet att IOK jobbar intensivt med att uppdatera kvalsystemet. Det är den sista pusselbiten som finns kvar, sedan kvar sedan har vi hela bilden klar för oss hur vi ska förbereda oss de kommande 16 månaderna, säger Peter Reinebo.

- För oss på SOK innebär det här beskedet att vi under första halvan av maj kommer att återuppta vårt planeringsarbete tillsammans med aktiva och de olympiska sommarförbunden med sikte på OS i Tokyo. Beskedet att OS flyttas fram nästa exakt ett år gör också att 2020 års planering blir väldigt användbar även inför 2021.


Partners

Huvudsponsorer, logotyper