Publicerad 10 november 2015

OS-medaljen

Att någon gång få hänga en OS-medalj runt halsen. Den drömmen har delats av tusen och åter tusen barn, ungdomar, män och kvinnor världen över i över hundra år. En dröm som gör att man vågar satsa allt på att bli bäst i världen i sin idrott. Så här har de åtråvärda medaljerna sett ut över tiden.

Medaljen från de första olympiska spelen i Aten 1896. Foto: IOK

Vid de första olympiska spelen i modern tid i Aten 1896 belönades vinnaren med en olivkrans och en silvermedalj. Amerikanen James B. Connolly var den första olympiska mästaren som korades.

1904 i St Louis var första gången som guld-, silver- och bronsmedaljer delades ut till de som kom på första, andra respektive tredje plats. På den tiden var medaljen fastsatt i ett band med en nål i som kunde sättas fast på idrottarens bröst. Först 1960 var medaljerna fästa i band som hängdes runt vinnarnas hals.

Medaljen från sommar-OS i Rio 2016. Foto: IOK

Segerns gudinna på medaljen

1928 standardiserades de olympiska medaljerna för sommarspelen. På ena sidan fanns Nike, segerns gudinna, på andra sidan en mästare med en olympisk arena i bakgrunden. Designen har sedan förändrats över tid, men segerns gudinna finns fortfarande med på de olympiska sommarspelens medaljer.

Vinterspelens medaljer skiljer sig från sommarspelens. De är inte lika standardiserade. Vissa element måste dock finnas med på vinterspelens medaljer, till exempel de olympiska ringarna och spelens namn. Medaljerna ska också visa på kulturella och estetiska element från just det spelet.

Lär dig mer

Här kan du ladda hem dokument från IOK:s utbildningscenter med information om samtliga OS-medaljer. Dokumenten är skrivna på engelska. I dokumenten som visar olika medaljrekord finns en hel del svenskar med på listorna. Kan du hitta alla?

Medaljer från sommarspelen i Aten 1896 - Tokyo 2020 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Medaljer från vinterspelen i Chamonix 1924 - PyeongChang2018 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper