Gunilla Lindberg och Ulrika Sandmark, som kommit in mellan simningens final- och försökspasset, deltog från OS-byn. Foto: SOK

Publicerad 28 juli 2021

Kvinnor som leder

- Ska vi uppnå jämställdhet inom idrotten måste det prioriteras i organisationerna samtidigt som kvinnor måste våga ställa i upp i val, även om de riskerar att förlora, säger Gunilla Lindberg när SOK:s jämställdhetsprojekt för fler kvinnliga ledare uppmärksammades på ett webinarium under OS i Tokyo.

Sveriges ambassadör Pereric Högberg hälsade välkommen till webinariet Kvinnor som leder som arrangerades av Sveriges ambassad i Tokyo, tillsammans med SOK och den japanska ideella organisationen ”SDGs in Sports”.

Bland talarna fanns:

  • Gunilla Lindberg, SOK:s generalsekreterare 
  • Amanda Lind, idrottsminister 
  • Ulrika Sandmark, förbundskapten i simning och ansvarig för SOK:s jämställdhetsprojekt Olympisk Offensiv - kvinnliga tränare
  • Naoko Imoto, rådgivare till Tokyo 2020:s jämställdhetsgrupp
  • Kaori Yamaguchi, judoprofil och tills nyligen ledamot i den Japanska Olympiska Kommittén med stort jämställdhetsfokus
  • Therese Alshammar, före detta simmare, barnboksförfattare och kandidat till IOK:s aktivas kommitté
  • Kikuko Okajima, före detta fotbollsspelare och VD för den nya japanska professionella damfotbollsligan

Att jämställdhetsarbete prioriteras aktivt var flera av talarna överens om. Ulrika Sandmark presenterade Sveriges Olympiska Kommittés målsättning att öka antalet kvinnliga tränare från de 18 procent i dagens OS-trupp i Tokyo till 35-40 procent vid OS 2028 och 2032.

- SOK har ett ansvar att visa att det är möjligt att uppnå jämställdhet och ha kvinnliga coacher på högsta nivå. För att vi ska uppnå vårt mål krävs att förbund och föreningar, män och kvinnor, samarbetar och att medel avsätts, förklarar Ulrika Sandmark.

Spelen i Tokyo har haft ett stort fokus på jämställdhet där kraften främst har legat i att förbättra förutsättningar för de aktiva. Naomi Imoto berättade att fler kvinnor än någonsin deltar i Tokyospelen och organisatörerna har jobbat för mer jämställda distanser inom olika sporter, blandade idrottsgrenar och tagit fram program för att minska diskriminering i media.

Både den före detta judokan Kaori Yamaguchi och vår egen simmarlegendar Therese Alshammar poängterade att det är viktigt med förebilder och mentorer för att bana vägen för fler kvinnor och för att du som kvinnlig ledare inte ska känna dig ensam.

- Samtidigt så måste kvinnor också driva förändring och våga ställa i upp i val, även om de riskerar att förlora, precis som våra atleter ibland förlorar. Man måste våga satsa för att vinna, säger Gunilla Lindberg.

Webinariet arrangerades inom SOK:s Sweden Arena-koncept och var en del av ambassadens kampanj ”Women who lead" som vill lyfta kvinnligt ledarskap inom idrotten som en viktig fråga för hela samhället. Webinariet sågs av cirka 200 deltagare och modererades av Kae Ishikawa, UN Women Tokyo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper