OS-ringarna lyser vid Tokyo Bay. Foto: TT.

Publicerad 23 mars 2020

SOK om OS i Tokyo

Internationella Olympisk Kommittén (IOK) utreder nu när det skulle vara lämpligt att genomföra OS i Tokyo med tanke på covid-19. Sveriges Olympiska Kommitté betonar vikten av att sätta hälsan och de aktiva främst.
- Vi har ett globalt nödläge och tävlingar som innebär en hälsorisk är inte ett alternativ, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

IOK har sedan i början av februari haft en arbetsgrupp tillsammans med världshälsoorganisationen WHO samt representanter för Tokyos organisationskommitté samt japanska myndigheter. IOK kommer de närmaste veckorna att skyndsamt utreda en klok lösning för att genomföra OS i Tokyo, detta innebär också nära samspel med den olympiska rörelsen och andra partners.

- Vi följer IOK:s utvärdering av situationen och arbetet med att utreda olika scenarier, som nationell olympisk kommitté är vi en del av det arbetet. Vi är säkra på att IOK tillsammans med experterna kommer att komma fram till bästa möjliga lösning för när OS i Tokyo kan genomföras, säger Årjes.

- Vi planerar tills vidare för att OS kan avgöras i Tokyo med invigning den 24 juli, men förbereder oss nu för flera olika scenarier. Vårt viktigaste fokus är att finnas tillgängliga för aktiva och ledare. Vi vill visa omsorg om de aktiva, svara på frågor och hjälpa till att lösa en del praktiska saker kring deras vardag och träningssituationer, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper