Vegomyt #6: ”Korna behövs för att vi ska ha öppna landskap”
Djur som betar håller landskapen öppna. Skulle vi inte ha några öppna landskap för skidspår och annan utomhusidrott om vi skulle sluta äta kött och dricka mjölk? Experterna i projektet Vego i världsklass synar de olika vegomyterna, och här förklarar WWFs matexpert Anna Richert varför detta till viss del stämmer – och till viss del inte alls är sant.
Visst håller betande djur våra svenska landskap öppna. Men det betyder inte att vi bör äta kött och mjölkprodukter i den mängd vi gör idag. Långt ifrån. Och det beror helt på vad det är för djur och landskap vi pratar om. Anna Richert förklarar:
- I Sverige är våra naturbetesmarker de mest artrika miljöer vi har, och det är viktigt att de hålls öppna och inte växer igen. Här spelar de betande djuren en viktig roll, men dessa djur är en försvinnande liten del av det kött vi faktiskt äter. En väldigt stor del av djuren vi äter betar inte alls, som grisar och kycklingar, säger Anna Richert.
Att äta mer vego gör alltså inte att våra öppna landskap förstörs. Vid rätt val av kött kan du gynna den biologiska mångfalden, vilket är jättebra, men vid fel val kan du istället påverka den biologiska mångfalden direkt negativt.
- Kycklingar, grisar och det importerade köttet ger inte fördelarna med öppna landskap som gynnar den biologiska mångfalden. Istället äter djuren ofta soja som odlas i Sydamerika, på ett sätt som har direkt negativ påverkan på den biologiska mångfalden där. Vi äter helt enkelt för mycket av fel typ av kött, fortsätter Anna Richert.Mindre men bättre kött
Om du äter kött är det absolut bästa valet svenskt certifierat naturbeteskött och KRAV-märkt kött, sådant kött som får grönt ljus i WWFs Köttguide. Kom ihåg att det handlar om just certifierat svenskt naturbeteskött – dvs. med märkningen Svenskt sigill.
WWF:s köttguide Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svenskt sigill Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
I boken Vego i världsklass berättar Anna Richert mer om olika produkters miljöpåverkan som till exempel kött, fisk och soja. Det finns också en tydlig presentation och förklaring av vad olika certifieringar och miljömärkningar står för.
Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna, till exempel bokus.com Länk till annan webbplats. eller adlibris.se Länk till annan webbplats.. Under hashtagen #Vegoivärldsklass på sociala medier kan du se filmer där SOK:s och WWF:s experter synar fler vegomyter.
Fler vegomyter
Läs om andra vegomyter som SOK och WWFs experter synar:
Vegomyt #1: ”Man får inte i sig tillräckligt med protein"
Vegomyt #2: ”Det spelar ingen roll för miljön om man väljer vego”
Vegomyt #3: ”Man får inte i sig tillräckligt med näring”
Vegomyt #4: ”Sojakorv är ju också en miljöbov”
FAKTA/ Vego i världsklass
Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden WWF med stöd från Postkodlotteriet.
Vego i världsklass ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.
Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer.