Olika sorters kål. Foto: Stefan Wettainen från boken Vego i Världsklass, Norstedts

Publicerad 15 augusti 2019

Vegomyt #2: ”Det spelar ingen roll för miljön om man väljer vego”

En av myterna kring vego är att det inte spelar någon roll för miljön om man väljer vego. Experterna i projektet Vego i världsklass synar de olika vegomyterna och det stämmer inte. Vad vi äter har en otroligt stor påverkan på vår planet. Häng med så förklarar WWFs matexpert Anna Richert mer.

När det pratas om att minska matens klimatpåverkan så sägs det ofta att det är viktigare att dra ner på antalet flygresor istället. I boken Vego i världsklass förklarar Anna Richert också att det är helt korrekt. Det allra viktigaste för vår planet är att alla minskar obetänksam användning av fossila bränslen. Men eftersom det är bråttom att minska klimatgasutsläppen är det viktigt att minska allt som går, det vill säga både flygandet, fossilanvändningen och klimatgasutsläppen kopplade till maten.

– Maten vi äter är en av de stora orsakerna till vårt avtryck på planeten – och i Sverige lever vi idag som om vi hade fyra jordklot. Att äta mer vegetarisk mat är en superenkel grej att göra i vardagen – som faktiskt ger stora resultat på en persons klimatavtryck. Största anledningen är att det går åt otroligt mycket mindre resurser att producera växter än kött. Klimatavtrycket för 1 kg nötkött är till exempel mer än 100 gånger högre än för 1 kg kikärtor, säger Anna Richert.

Därför är det smart att välja vego menar Anna Richert. Att äta så mycket kött som vi gör i Sverige idag håller helt enkelt inte – mindre men bättre kött är en viktig och ganska så enkel grej för oss alla att tänka på.

I boken Vego i världsklass förklarar Anna Richert ingående om matens påverkan på klimatet och den biologiska mångfalden. Hon ger också tips och råd om hur man ska tänka som konsument, var är till exempel bäst, ekologiskt eller närproducerat? Finns det vissa vegoprodukter som är sämre för miljön än andra? Och om man vill fortsätta att äta viss del kött, finns det då något kött som är bättre än annat?

Foto: Stefan Wettainen, Norstedts

Boken Vego i världsklass kan du köpa i bokhandeln eller beställa på någon av nätbokhandlarna, till exempel bokus.com Länk till annan webbplats. eller adlibris.se Länk till annan webbplats.. Under hashtagen #Vegoivärldsklass på sociala medier kan du se filmer där SOK:s och WWF:s experter synar fler vegomyter.

FAKTA/ Vego i världsklass

Projektet Vego i världsklass är ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Världsnaturfonden WWF med stöd från Postkodlotteriet.

Vego i världsklass ska utmana fördomar och myter om vegetarisk mat och utveckla det vegetariska köket så att det blir ett alternativ för fler.

Fem svenska världsidrottare och olympiska medaljörer är ambassadörer för Vego i världsklass. Charlotte Kalla, längdskidor, Hanna Öberg, skidskytte, André Myhrer, alpint, Max Salminen, segling och Peder Fredricson, ridsport. Tillsammans har de varit med på 13 OS och tagit imponerande 15 olympiska medaljer.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper