Simstadion som ska användas under spelen i Tokyo har fått tak och väggar. Med drygt nio månader till spelen ska nu insidan göras klar. Foto: SOK

Publicerad 21 oktober 2019

Så ska OS i Tokyo förlösas

Japan förbereder för att ta emot världen. Om nio månader ska Tokyos organisationskommitté (TOCOG) förlösa den 32:a sommarolympiaden.

Det är en förlossning som varit planerade i drygt sex år, sedan Tokyo blev tilldelade spelen 2013. Men för att allt ska gå så smärtfritt som möjligt kom IOK förra veckan med förslaget att flytta tävlingarna i maraton och gång från Tokyo till Sapporo. Anledningen är den höga värmen och luftfuktigheten i Tokyo. Sapporo ligger cirka 80 mil norr om Tokyo och har en medeltemperatur är som är 5-6 grader lägre än huvudstaden.

- Idrottarnas hälsa och välbefinnande är det som alltid ligger oss närmast om hjärtat. Otaliga initiativ för att skydda idrottarna finns redan på plats. Det nya förslaget att flytta tävlingarna i gång och maraton visar hur allvarligt vi ser på dessa frågor. I olympiska spel ska idrottarna ha chansen att utföra sitt livs prestation och dessa åtgärder är för att de ska ha förutsättningar för att kunna göra sitt allra bästa, sade IOK:s ordförande Thomas Bach.

I månadsskiftet oktober-november håller koordinationskommissionen sitt nästa möte och då ska Sapporoförslaget diskuteras. Hokkaidos största stad är redan en del av OS som en av spelorterna för de olympiska fotbollsturneringarna. Sapporo Dome är faktiskt den första arena som används under hela OS nästa år, det är avspark i den första matchen av damernas fotbollsturnering klockan 09.30 (svensk tid) den 22 juli 2020. OS i Tokyo invigs den 24 juli och avslutas den 9 augusti.

Handbollsarenan i Tokyo 2020 var basketplan under spelen 1964. Foto: SOK.

Handbollsarenan i Tokyo 2020 var basketplan under spelen 1964. Foto: SOK.

Medaljer i 339 grenar

Världens skrivande medier var den gångna veckan inbjudna till World Press Briefing för att studera hur långt Tokyo kommit i förberedelserna. Alla byggen går enligt plan och i många fall kommer arenorna från spelen 1964 att återanvändas. Exempelvis ska basketarenan från 1964 bli handbollsarena och gymnastikarenan från 55 år sedan ska nu härbärgera bordtennis. Bland de nya arenor som ska byggas finns simstadion, några kilometer från OS-byn som är placerad i Tokyo Bay.

Drygt 11 000 idrottare ska tävla i 33 olika idrotter och totalt kommer medaljer att delas ut i 339 grenar. Fem nya idrotter att tillkommit sedan spelen 2016: baseboll/softboll, karate, skateboard, klättring och surf. Antalet kvinnliga tävlande kommer att vara högre än någonsin tidigare, 48,5 procent – vilket är en ökning med 2,9 procentenheter sedan spelen i Rio 2016.

OS-truppen tar form

För svensk del kommer cirka 85 ackrediterande reportrar och fotografer att finnas på plats i Japan under spelen. Lägg därtill drygt 100 journalister som jobbar för etermedier, tv och radio.

De första deltagarna i den svenska OS-truppen kommer att tas ut under Olympic Camp i Stockholm den 20 november i år. Absolut sista dag att anmäla någon tävlande till spelen är klockan 17.00 (svensk tid) den 6 juli 2020.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper