Segling har haft för-OS i Enoshima. Den svenska 470-besättningen Bergström/Dahlberg slutade på andra plats. Foto: TT/Reuters.

Publicerad 5 september 2019

Full fart på förberedelser inför OS i Tokyo

Med mindre än elva månader kvar till OS i Japan har förberedelsearbetet gått in i en intensivare fas. SOK har varit på rekognoseringsresa för att undersöka tävlingsplatser i Tokyotrakten och förlägerbasen i Fukuoka.
- Vi känner oss väldigt trygga i våra förberedelser, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Under informationsdagarna för truppchefer i slutet av augusti fanns representanter för 190 länder på plats i Tokyo. Sverige var representerat av en stor trupp från SOK:s kansli med av Peter Reinebo samt en rad ledare från idrotter som ridsport, golf och segling.

Spelen är de första på mycket länge där det inte finns någon olympisk park, i stället är idrotterna utspridda över hela Tokyo. Det innebär också att den svenska truppen kommer att vara spridd på flera olika platser.

- Det är viktigt att ha en närhet till sina egna aktiviteter för att slippa längre transporter. Det blir särskilt viktigt när vi kommer att ha vissa utmaningar med värme och luftfuktighet, säger Peter Reinebo.

House of Scandinavia

SOK satsar även i Tokyo på ett eget olympiskt hus för truppen, partners och medier. Men Sweden Arena, som användes för första gången under vinterspelen i PyeongChang 2018, ska bli ännu större i Tokyo och även innefatta Norge och Danmark.

- House of Scandinavia blir en viktig samlingspunkt i närheten av OS-byn. Huset blir en mötesplats för medier, partners, förbund, aktiva, ledare och anhöriga. Jag tror det är särskilt viktigt med en sådan miljö i Tokyo som saknar en olympisk park och det blir svårare för aktiva att hinna åka ut och titta på andra idrotters tävlingar, säger Peter Reinebo.

Fullsatt i lokalen med 190 länder på plats för truppchefsmöte inför spelen i Tokyo 2020. Foto: IOK.

Fullsatt i lokalen med 190 länder på plats för truppchefsmöte inför spelen i Tokyo 2020. Foto: IOK.

Pallplatser i Enoshima

De testtävlingar som har arrangerats i exempelvis ridsport, golf, triathlon och segling har avlöpt mycket väl och med god organisation. För svensk del var det även stora sportsliga framgångar för seglarna i Enoshima.

- Bara goda erfarenheter från alla testtävlingar. Och särskilt kul med seglarna där det blev seger för Jesper Stålheim i laser och en andraplats i 470 för Bergström/Dahlberg, säger Peter Reinebo.

De svenska seglarna har gjort sig hemmastadda i Enoshima och har perfekta träningsförutsättningarna med ett gym i en inredd container nere i hamnområdet. Med air condition i containern går det både att finna svalka och träningsmöjligheter.

- Jag vet att andra länder tittar avundsjukt på oss, säger Peter Reinebo.

SOK:s sportchef Glenn Östh och ekonomichef Mikael Gunnarzon på plats utanför simarenan i Tokyo. Foto: IOK.

SOK:s sportchef Glenn Östh och ekonomichef Mikael Gunnarzon på plats utanför simarenan i Tokyo. Foto: IOK.

Klimatet i Japan under juli och augusti månad gör att SOK har en noggrann plan för varje specifik idrott angående acklimatisering. Värme, luftfuktighet och tidsskillnad gör att de flesta kommer spendera extra lång tid i Asien under förläger. Många idrotter, som bland andra fotboll, simning, friidrott, mountainbike och brottning, kommer att ha sitt förläger i Fukuoka.

- Vi är väldigt trygga med vårt förläger i Fukuoka och har ett fint samarbete med staden. Det fungerade väldigt bra inför OS i Peking 2008 och de svenska simmarna hade samma erfarenhet när de var på plats nu i juli inför VM i Sydkorea, säger Peter Reinebo.

Olympic Camp i november

De månader som nu återstår till spelen blir viktiga.

- Det är viktigt att sätta de sista förberedelserna. Under hösten ska vi utvärdera den säsong som har varit och när vi samlar truppen för Olympic Camp i november så ser vi det som starten på den olympiska säsongen. Det är då, den 20 november, som vi också tar ut de första aktiva till OS, berättar Peter Reinebo.

OS i Tokyo invigs den 24 juli 2020, tävlingarna pågår 22 juli till 9 augusti.

SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg var som vanligt i händelsernas centrum. Foto: IOK.

SOK:s generalsekreterare Gunilla Lindberg var som vanligt i händelsernas centrum. Foto: IOK.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper