"Som OS-sport får golfen större publik"
Att delta på ett OS är många idrottares dröm, men för golfarna har den drömmen länge varit ouppnåelig. Fram till nu. I år finns golf med på OS-programmet för första gången på 112 år och för Sverige tävlar fyra golfare under ledning av förbundskapten Katarina Vangdal.
Med 10 dagar fram till invigningen av OS i Rio, är det full fart för så väl de svenska spelarna som för ledningen. Spelarna tävlar hela vägen fram till OS och i veckan spelas majors för både herrarna och damerna. Förbundskapten Katarina Vangdal fokuserar i sin tur på de mer praktiska aspekterna, som att få ut OS-kläderna till alla spelare och deras caddies.
-Spelarna bor i USA och deras caddies bor också där eller i England. Så allt praktiskt, som att leverera truppkläder till andra sidan jorden, uppfyller min tid just nu, säger Vangdal.
Under tävlingarna i Rio är Vangdals roll att underlätta för hela golfteamet, så att alla kan ägna sig åt det de är där för att göra. Hon vill få teamet att känna sig hemma under tävlingarna och även fast OS i Rio är historiskt för golfarna ska känslan vara att det är som vilken tävling som helst. Allt för att de ska kunna prestera så bra som möjligt.
-För tio år sedan kändes det väldigt avlägset att alla skulle komma överrens och att golf skulle bli en OS-sport. Men det lyckades och det ska bli fantastiskt kul! Nu kan både dagens elit och yngre spelare sikta mot OS, vilket är riktigt bra för sporten! Vi är en stor idrott men den har inte ont av att växa ännu mer. Som OS-sport får vi större publik och de svenska spelarna blir mer välkända på hemmaplan, säger Vangdal.
Under OS i London var Vangdal på plats för att få en inblick i hur ett OS är och går till. Hon berättar att de svenska spelarna ser fram emot upplevelsen av att vara en del av något större och att tävla för Sverige på ett annat sätt än vad de brukar.
-Sedan beskedet kom att vi får vara med har drivet att kvala in varit starkt hos spelarna. De har varit dedikerade hela tiden och även fast de tävlar 30 veckor per år har OS konstant legat där som ett mål. Nu är det plötsligt dags och det kan komma att bli riktigt känslosamt, säger Vangdal.
Själv är Vangdal gammal bordtennisspelare och hon kommer starkt ihåg Jan-Ove Waldners guld från Barcelona 1992.
-Men jag har många starka OS-minnen, jag älskar att titta på både vinter- och sommar-OS. Det är speciellt för att det är det största man kan vara med om som idrottsman eller kvinna, samtidigt som det bara sker vart fjärde år. Det spännande att titta på sändningarna oavsett vilken sport som visas, för man vet hur mycket arbete som ligger bakom. Dessutom är det speciellt att truppen består av aktiva från så många olika idrotter, varje land är som ett enda stort lag. Det ser också våra golfspelare fram emot med stor entusiasm, säger Vangdal.
Artikeln är del 11 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:
Del 10: Ulrika Sandmark - Simning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 9: Martin Hunter - Kanot Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 8: Jonas Herrgårdh - Badminton
Del 7: Bo Jenå - Dressyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 6: Per Olof Claesson - Rodd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 5: Thomas von Scheele - Bordtennis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 4: Siw Karlström - Gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.