Publicerad 5 juni 2016

Fariborz Besarati lämnar inget åt slumpen

För brottningens förbundskapten Fariborz Besarati blir OS i Rio examen. Det är då det kommer visa sig vilka som gjort sin läxa bäst. Och en sak är då säker: om det kommer an på tränarnas taktiska förberedelser så har de svenska brottarna redan kopplat greppet på sina motståndare.

- Om du ska göra ett körkortsprov håller det inte att bara läsa halva teorin. Man måste kunna hela boken, även om det sedan bara kommer tio frågor från några av sidorna i den. Men saken är den att du aldrig kan veta vilka sidor det är som kommer och vilka som inte gör det, säger ”Fari” som han också kallas.

Faris teoriprov är förstås brottningstävlingarna i Rio i sommar. Det är då han måste ha svaren på alla de frågor som de svenska brottarnas motståndare kan tänkas ställa på mattan. Tentan är omfattande. Låt säga att fem av de OS-aktuella svenska tjejerna kvalificerar sig. Då har Fari att kartlägga 5x18 motståndare i de olika viktklasserna. Ja, det blir till och med ännu några fler eftersom han inte kan veta säkert vilka kandidater vissa länder kommer att skicka i vissa viktklasserl. Har exempelvis Ryssland två duktiga brottare i 53-kilosklassen gäller det att ha kollat upp bägge.

- Vi har ju ganska mycket material inspelat redan från senare år. Men det är viktigt att fräscha upp minnet och i vissa klasser kan det också ha dykt upp nya aktiva eller så har något land flyttat en tjej från en viktklass till en annan.

Sveriges största medaljhopp inom brottningen är utan tvivel Sofia Mattsson som haft oturen att tävla under samma epok som fenomenet Saori Yoshida från Japan. Yoshida har vunnit samtliga VM och OS sedan 2002 vilket väl säger allt. Men Sofia har närmat sig japanskan och i VM-finalen senast lyckades hon till och med gå segrande ur den första perioden.

- Tittar man på matchen i efterhand så ser man att det är Yoshida som är defensiv. Så har det aldrig varit tidigare då de mötts. Samtidigt så blir det en helt ny match i OS om de får mötas och man ska inte vara för säker på att ”nu har vi närmat oss”.

Fari anser att det är viktigt att jobba ännu hårdare. Det finns också 3-4 duktiga tjejer till som det inte går att bortse ifrån. Sofia har förlorat två matcher till i år, en mot en kinesiska och en mot en japanska. Det finns konkurrenter som är nära. Det gäller att vara vaken.

- Ja, det gäller även att ha koll på udda länder i brottningen som Nigeria till exempel. Dom har en duktig tjej i Sofias viktklass som bland annat vunnit på fall mot starka brottare från Ryssland och Ukraina. Sådan information kollar jag upp i min tävlingsdatabas. Jag har tre fulla hårddiskar med mig. Det finns små brottningsnationer som ändå har enskilda utövare av hög klass, däribland några sydamerikanska länder. Om jag inte har koll på alla dessa brottare så kommer jag inte heller att kunna ge några meningsfulla tips till våra tjejer inför deras matcher, säger Fari.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper