Publicerad 8 juli 2016

Badmintonens Jonas Herrgårdh stöttar hemifrån

Inför ett OS är det fullt upp för de svenska förbundskaptenerna, däribland badmintonens Jonas Herrgårdh. I Rio representeras Sverige av OS-vane Henri Hurskainen men fram till OS är det en hel del kvar att ordna och förbereda. Det är ett ansvar som ligger på Herrgårdh.

Jonas Herrgårdh har mycket att hålla reda på. Som förbundskapten är han ofta på resande fot och i sommar arbetar han för att såväl OS-uttagne Henri Hurskainen och landslagets övriga spelare ska få bästa  möjliga förutsättningar för att prestera när det gäller. 

-Jag och min kollega växlar mellan vem det är som åker med på tävlingarna. Vi försöker oftast följa med när någon av våra spelare tävlar utomlands, men ibland kan det vara nyttigt för spelarna att åka själva. Just nu är det dock viktigt att Henri hela tiden har någon av oss ledare med sig på tävling, eftersom fokus inför OS är maximal stöttning, säger Herrgårdh.

Förra veckan var Hurskainen, som tävlade redan i London 2012, i Kanada. Denna vecka är han istället i USA och tävlar.

-Ja, det är full rulle. Efter USA kommer han hem till Sverige och tränar på centret i Uppsala, för att sedan åka till Frankrike och tävla med det franska landslaget. Innan han åker till Rio kommer han dessutom hinna med en sväng till Danmark, säger Herrgårdh.

Herrgårdh har tillsammans med assisterande förbundskapten tagit beslutet att Henri åker till Rio med assiserande. Det är därför han och inte Herrgårdh själv, såm kommer sköta finslipet på plats.

-Han kommer sköta träningen dagarna innan, fixa sparring med andra spelare, stötta under spelen och ordna med allt runt omkring själva tävlingen, säger Herrgårdh.

Tillsammans med Henri Hurskainen var Herrgårdh i Rio 2014. Det gör att Hurskainen vet hur det ser ut på plats och är förberedd på vart allt ligger. Att ha varit på plats är en viktig del i mångas förberedelsena och något som är vanligt att deltagarna prioriterar.

-Eftersom jag är hemma under OS har jag endast en stöttande funktion härifrån. SOK har ju väldigt bra folk på plats som brukar ordna frågor som kommer upp väldigt bra så jag känner mig lugn, säger Herrgårdh.

Ett tillfälle då han tvärtom inte var lugn var under triathlonupploppet i London, då Lisa Nordén och schweiziskan Nicola Spirig kämpade om guldmedaljen.

-Jag är en riktig idrottsnörd så jag gillar ju verkligen sådant. Jag kollade på loppet på TV och satt där med hög puls och skrek vid TV-skärmen. Jag tycker triathlon är en fantastisk sport! Det är ett av mina bästa OS-minnen, säger Herrgårdh.

Ett annat minne som etsat sig fast är enligt Herrgårdh avslutningsceremonin i Atlanta, där stämningen hos den svenska truppen var på topp, efter ett lyckat avslut på spelen. Atlanta var första gången Herrgårdh var på ett OS och det dröjde till 2012 innan han besökte sitt andra.

-Jag har haft samtal med vår assisterande förbundskapten om vad som väntar, det är ju ingen vanlig tävling. Det är en stor tävling i ett enormt format, så även fast själva tävlingen i sig inte är annorlunda så är allt runt om väldigt speciellt. Sist bodde jag till exempel med andra tränare som jag kanske inte kände så bra. Det är också otroligt mycket folk i omlopp så allt tar längre tid än vad man kan tro, säger Herrgårdh.

Det senaste året har Sveriges OS-spelare Henri Hurskainen haft vissa skadeproblem, men nu verkar det ha vänt och Hurskainen är skadefri.

-Nu vill man inte ha några avbrott i uppladdningen, men nu är han - peppar peppar - frisk och kry, avslutar Herrgårdh.

 

Artikeln är del 8 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 7: Bo Jenå - Dressyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 6: Per Olof Claesson - Rodd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 5: Thomas von Scheele - Bordtennis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 4: Siw Karlström - Gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

 


Partners

Huvudsponsorer, logotyper