Publicerad 17 augusti 2016

Taekwondotjejerna ska sparka sig till framgångar

Markus Kohlöffel är sedan 2009 förbundskapten för det svenska Taekwondolaget, som i Rio representeras av Nikita Glasnovic och Elin Johansson. Med erfarenhet från fyra tidigare OS är det förbundskapten Kohlöffels uppgift att coacha Glasnovic och Johansson till succé.

Imorgon den artonde augusti börjar Glasnovic att tävla och dagen efter är det Johanssons tur. Fram till dess gäller det att ladda både fysiskt och mentalt, något som Kohlöffel hjälper båda med.

-Här i Rio ansvarar jag för att mina aktiva är förberedda och känner sig redo för tävlingarna. Inför tävlingarna har vi till exempel analyserat deras motståndares svagheter och styrkor. Man kan dock inte vara hundra procent säker över lottningen, men den brukar inte ändras, säger Kohlöffel.

Elin Johansson och Markus Kohlöffel inför OS i London, samt Nikita Glasnovic, Foto: Leif R Jansson/TT, Niklas Larsson/TT, samt SOK.

Taekwondo är en kampsport med mycket sparkar. Sporten introducerades som ordinarie olympisk idrott på OS i Sydney år 2000 och sedan dess har Sverige haft sju deltagare. Av årets deltagare är Johansson veteranen, med OS i London 2012 i bagaget, medan Glasnovic är debutant i sammanhanget. För förbundskapten Kohlöffel börjar det dock bli en vana att åka på OS. Rio blir hans femte OS, och han berättar att eftersom OS bara sker vart fjärde år är det extra viktigt att prestera där.

-Man får inte många chanser att ta sig till ett OS, vilket gör det så viktigt. Men det är en intressant tävling också på andra sätt. Det är mycket folk från olika idrotter i rörelse och vi tävlar fler dagar än under ett vanligt mästerskap. Det gäller att inte tappa fokus. Men vi har förberett oss för att det är annorlunda, bland annat genom att åka på European Games Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som hölls för första gången förra året. Det är inte samma sak, men är ändå liknande på många sätt i och med att det är aktiva från så många idrotter samlade, säger Kohlöffel.

Nikita Glasnovic (tvåa till vänster) på prispallen i European Games, Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Taekwondo är inte den största idrotten i Sverige och rapporteringen i media är tunn. För den breda publiken kan det därför vara svårt att förstå hur det går till och hur de tävlande får poäng. I Taekwondo ges poäng när man träffar kroppsväst eller huvud, men liksom andra bedömningssporter har den mäskliga faktorn ibland ställt till det när poäng ska delas ut. Därför tar man nu hjälp av modern teknik för att mäta huruvida det blev en träff eller inte.

-OS i Rio är faktiskt första gången man kommer använda sig av elektronisk hjälm, med sedan några år tillbaka har man använt sig av elektroniska västar. Det fungerar inte perfekt men det är ändå jättebra att vi har det. Sedan det blev en olympisk sport har man velat utveckla idrotten, inte minst när det kommer till bedömningen, berättar Kohlöffel.

Ytterligare något som förändrats är hur de aktiva kvalificerar sig till OS. Tidigare hade man en turnering som avgjorde vilka som kvalade in. Numera går man istället efter världsrankingen. Kohlöffel menar att det är positivt i och med att man får fler chanser att kvala, men att det ändå finns negativa aspekter av det hela.

-Nu måste vi tävla varje helg för att hålla oss högt upp på världsrankingen. Det har tagit tid från den vanliga träningen och är dessutom dyrt. Utan finansiellt stöd från SOK hade vi inte kunnat ta oss så högt upp på världsrankingen att vi kvalificerat oss, säger Kohlöffel.

Dagarna i Rio kommer förhoppningsvis att avslutas med nöjda taekwondosvenskar, men det finns även andra bitar av jobbet som förbundskapten som Kohlöffel uppskattar.

-Det bästa med mitt jobb är att jag får se hela världen. Jag har varit i alla världsdelar och har träffat så otroligt många människor, säger Kohlöffel.

 

Artikeln är del 14 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 13: Robert Eriksson - Judo Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 12: Karin Torneklint - Friidrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 11: Katarina Vangdal - Golf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 10: Ulrika Sandmark - Simning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 9: Martin Hunter - Kanot Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 8: Jonas Herrgårdh - Badminton

Del 7: Bo Jenå - Dressyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 6: Per Olof Claesson - Rodd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 5: Thomas von Scheele - Bordtennis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 4: Siw Karlström - Gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper