Katrina Vangdahl, förbundskapten i golf, tillsammans med banchefen Neil Cleverly på den olympiska golfbanan. I bakgrunden skymtar OS byn där golfarna kommer att bo med över 10 000 andra aktiva. Foto: SOK.

Publicerad 15 januari 2016

Golfen är på banan igen

Kring den olympiska golfbanan i Rio har ryktena varit många. På onsdagen kunde Katarina Vangdahl, förbundskapten, med egna ögon se den helt nya banan.

- Det är redan nu en fantastisk bana. Den är spelbar och gräset är perfekt både på fairways och greener, konstaterar Katarina.

Tillsammans med SOK:s sportchef Thomas Engdahl fick de båda en exklusiv rundtur på banan tillsammans med banchefen Neil Cleverly.

- Jag trodde aldrig att vi skulle få sådan här fin service. Neil körde runt hela banan och vi gick igenom hål för hål på plats, säger Katarina.

I början av mars kommer ett fåtal av världens bästa spelare att kunna testa banan. Fyra damer, däribland Anna Nordqvist, och fyra herrar har blivit inbjudna.

- Det blir första gången som banan används och vad vi hoppas på då är att få synpunkter från spelarna. Synpunkter som kan röra allt som sker på banan, säger Neil Cleverly.

Efter den rundan stängs banan och kommer inte att öppnas för några spelare innan OS-drar igång.

- Det var väldigt värdefullt att se banans utformning. Det är en typisk seaside-bana som kommer att bli en stor utmaning för spelarna. Här måste man tänka och vara noga med sina klubbval. Lägg till det en vind som stundtals kan vara riktigt kraftig och med många ondulerade greener där placeringen av flaggorna kan göras mycket svåra, konstaterar Katarina.

Även fairways är stundtals väldigt ondulerade.

- Det är inte på många ställen som spelarna kommer stå på plan mark när de är på fairways, säger Katarina.

Banchefen Neil Cleverly har arbetat nära tre år med banan. Nu är han efter många svårigheter nöjd med resultatet.

- Banan är byggd helt och hållet på sand vilket gör att den är väldigt tålig för regn. En utmaning har varit våra bunkrar. Vi har inte fått bygga bunkrarna med sand utifrån utan alla bunkrar är gjord av den sand som finns på banan. Det kommer göra bunkerspelet utmanande eftersom sanden kan variera från bunker till bunker, säger Neil.

En fråga som Neil Cleverly ofta får är vilken bana som OS-spelarna möter i augusti liknar mest.

- Ja, det finns en del sea-sidebanor som liknar denna men skulle jag nog säga Royal Melbourne i Australien.

Banan saknar helt ruff. Där fairway tar slut börjar bushen direkt. Många spelare kommer också uppleva banan som ganska trång och smal.

- Men det är en synvilla. Det finns gott om utrymme att landa utslagen – om man väljer rätt klubba i vinden, säger Neil.

- Den som vinner OS-guld på den här banan är också bäst. Jag tror inte att det kommer finnas utrymme för några överraskningar, tror Katarina Vangdahl.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper