Foto: Jessica Gow/TT

Publicerad 25 juli 2016

"Det kommer gå bra, det känner jag på mig"

Inte sedan Sydney 2000 har Sverige tagit en medalj i simning, men inför Rio är det många som hoppas på simtruppen när det kommer till svenska OS-medaljer. Förbundskapten Ulrika Sandmark åker ner till Rio med 11 aktiva, varav de flesta börjar tävla redan under OS första dag.

OS närmar sig och såväl idrottare som ledare har börjat åka ner till Brasilien. I helgen öppnade OS-byn och i samma veva åkte simningens förbundskapten Ulrika Sandmark ner till Rio för de sista förberedelserna. 

-Vi åker ner i tid för att säkra platser, titta på OS-byn, och kolla av det allra sista. Sedan har vi ett nio dagars träningsläger i Rio innan OS drar igång, så vi kommer vara väl förberedda, säger Sandmark.

Simmarna åkte ner till Rio förra året för att förberedas inför OS.

Det är vanligt att de aktiva från de olika idrotterna har träningsläger innan OS. Flera idrotter är kvar i Europa och tränar nu i Rio Maior utanför Lissabon. Bland annat seglarna, fotbollsdamerna och simmarna, tränar istället på plats i Rio.

-Alla förutom Therese, som inte simmar förrän sista dagen, kommer att ha åkt ner på onsdag. Vi kommer träna på, men justera träningstiderna efter de tider som tävlingstiderna på OS. Vi kommer tävla kl 13 och kl 22, vilket simningen inte annars gör. De är andra tider i år för att det ska passa amerikansk tv. Men jag menar, andra idrotter tävlar sent hela tiden så det är bara något att förhålla sig till, säger Sandmark.

Att hålla ihop allt och ta tag i situationer om de uppstår är Sandmarks uppgift under OS. Det är hon som ser till att alla i simteamet får rätt information och som peppar både ledare och simmare nere i Rio.

-Jag ska hålla ihop det här spindelnätet, se till att vi jobbar framåt och undivika att vi hamnar i situationer som kan störa oss, säger Sandmark.

Simmarna på träningsläger i Rio förra året

OS i Rio blir Ulrika Sandmarks första OS som förbundskapten. I London 2012 var hon med som team manager, med uppgiften att hålla ihop gänget. Då hade hon inte varit med under förberedelserna, vilket är en stor skillnad från hur det är i år. Enligt Sandmark själv är den största skillnaden för henne att hon idag känner ett mycket större ansvar än vad hon gjorde då, i och med att hon idag är förbundskapten. Men OS är inte bara ansvar och allvar, det är en stor folkfest med mycket känslor i luften.

-Jag ser fram emot så mycket! Jag tycker vi har ett väldigt starkt lag och särskilt första dagen ska bli oerhört spännande, då är nästan alla från laget i vattnet och tävlar. Det kommer säkerligen ge en bild av hur resten av OS kommer gå. Men det kommer gå bra, det känner jag på mig, säger Sandmark.

OS i Rio blir Sarah Sjöströms 3e och Therese Alshammars 6e OS, Foto: SOK

Partners

Huvudsponsorer, logotyper