Carl Jenner, Foto: Marcus Ericsson/TT

Publicerad 6 juli 2016

Simtränare Carl Jenner - pratstund inför OS

Inför OS i Rio är simningen i fokus. Anledningen är spekulationerna om simlaget i Rio ska ta sina första OS-medaljer sedan Sydney 2000. Simtränaren Carl Jenner är en person som i allra högsta grad är inblandad i detta. En pratstund med honom en morgon på Eriksdalsbadet i Stockholm berättar om träningen, Sarah Sjöström och OS.

Carl Jenner är förbundstränaren som främst är känd som Sarah Sjöströms tränare. Med inte ens en månad kvar till tävlingarna i Rio medger succétränaren att OS-pulsen har börjat stiga.

- Vi har vår plan som bockas av steg för steg, men allt känns skarpare nu. Helt plötsligt ser man att det faktiskt inte är så mycket kvar av den där planeringen, innan det är dags att åka ner till Brasilien. Så visst känner vi – på ett positivt sätt – av den där pulsen, säger Carl Jenner.

En bit bort kommer Sarah Sjöström gående ned för backen till Eriksdalsbadet. Ett par flickor i 10-årsåldern passerar förbi och den ena utbrister "Herregud, det är Sarah Sjöström!". Sarah, som har hörlurar på sig, verkar inget märka. När hon slaktade världsrekord i ryska Kazan förra året upplevde Svenska Simförbundet en rekryteringsboom av unga simentusiaster. Eventuella framgångar i Rio lär få samma effekt.

En stund senare plitar Jenner ned dagens programpunkter på en whiteboard bredvid bassängen. Träningsplaneringen går nu in i en ny fas.

- Idag blir det lite korta sprints för att reta de snabba muskelfibrerna och få en bra känsla i vattnet. Vi har precis genomfört vårt stora aeroba träningsblock, nu blir passen mer i tävlingstempo. Om ett litet tag inleder vi formtoppningfasen som pågår i 1,5-2 veckor, säger Jenner.

Under toppningsfasen, förklarar Carl Jenner, blir det korta, men intensiva arbeten. Känslan ska vara att det börjar spritta i kroppen. Samtidigt gäller det förstås att bibehålla den höga aeroba nivå som jobbats upp. Det är dessa pussel som Carl Jenner ägnar sig åt att lägga och ingen kan säga annat än att han hittills gjort det på ett mästerligt sätt. Men hur stor är egentligen skillnaden konkurrensmässigt mellan ett VM och ett OS?

- Det är i regel inte särskilt stor skillnad. Speciellt VM inför ett OS-år brukar vara av väldigt hög kvalitet. De som konkurrerar om medaljer där är ofta de som sedan även gör upp om dem i OS, även om enstaka överraskningar alltid kan ske, säger Jenner.

- Men, förklarar Carl Jenner, vid VM i Kazan var det lite mer ojämn kvalitet än normalt. Varför det blev så är inte lätt att svara på, men att stornationen USA ändrade sina uttagningskriterier så att deras simmare blev uttagna året innan kan vara en förklaring. USA var inte lika starka som normalt – ett faktum som även gällde för ytterligare ett par nationer. Så trots glädjen över ett framgångsrikt VM har man i det svenska landslaget hela tiden varit medveten om att det är fortsatt stenhårt arbete som gäller om det ska bli några medaljer i Rio. I Rio har Sarah Sjöström ett omvittnat tufft program och ställer upp i flera simsätt och distanser.

- Visst är det ett tufft program, men planerna kan alltid ändras vid behov under ett mästerskap. Vi har delat upp OS-perioden i fyradagarsblock. Genom att bryta ned tiden där blir det lättare att få en överblick och att kunna fokusera på de enskilda segmenten. Det är bra att ha en fastlagd plan att utgå från, sedan måste man alltid vara vaken för förändringar på plats, säger Jenner.

Carl Jenner och Sarah Sjöström under OS 2012, Foto: Jessica Gow/TT

I media verkar det tuffa programmet mest vara en formsak och fokus tenderar istället att vara på om Sarah utöver alla guldmedaljer hon förväntas ta, även ska slå några nya världsrekord. Den inställningen existerar varken hos Sarah själv eller hos hennes tränare.

- Det är väl lite av medias roll att måla upp stora favoriter och även att förenkla en del. Men vi i teamet vet alla att det inte finns något som heter "hämta hem medaljer“. Den tiden är förbi i simning, ja den har väl överhuvudtaget aldrig funnits egentligen. Är inte Sarah på topp slutar hon kanske på femte, sjätte plats – eller missar till och med finalen. Det är så pass tight på de flesta distanserna att gör du ett misstag så kan du vara borta. Men Sarahs målsättning är att vara i final och slåss om medaljerna på alla distanser hon ställer upp i, säger Jenner.

Att återhämtningen blir en avgörande faktor för att hantera det späckade tävlingsschemat råder det inga tvivel om. En central del i återhämtningen är sömnen. Under höstens träningsläger på Playitas gick SOK:s utvecklingschef igenom hur sömn – eller brist på sådan – påverkar prestationsförmågan. Jenner berättar att Sarah sover gott om nätterna men samtidigt går det inte att bortse från det faktum att simtävlingarna i Rio avgörs på minst sagt udda tider.

- Ja, det blir lite annorlunda för oss i och med att finalpassen börjar klockan 22 på kvällen. Finalerna kommer att vara klara runt midnatt och lagkapperna vid 01.30-02.00 – och sa har de avsimning efter det. Men vi har tagit fram en plan för hur vi snabbt och effektivt ska komma iväg efter loppen. De kommer få sina åtta timmars sömn ändå, men det blir en annan rytm än normalt.

Väl i OS-byn kommer de svenska simmarna till sina mörklagda rum. Carl Jenner känner sig trygg i att SOK alltid väljer ut bra platser. I OS-byn i Rio bor man högt upp i huset, allt för att undvika störningar från förbipasserande.

Delar ur svenska landslaget i simning på plats i Rio förra året

I bassängen på Eriksdalsbadet har Sarah börjat bocka av punkterna på dagens program. Det har snart gått tio år sedan hon sensationellt slog igenom som 14-åring på ett Europamästerskap. Att det var en talang utöver det vanliga insåg många redan då, men Sjöströms utvecklingskurva har varit enorm. Hur är det egentligen möjligt?

- Först och främst har hon nu haft tio år av strukturerad träning, med en progression i såväl volym, intensitet och tekniska färdigheter. Hon är en talang när det gäller att ta till sig instruktioner. Sarah gillar också att tävla, att gå in och sätta det bästa loppet då det verkligen gäller. Men det har trots allt inte varit en spikrak väg uppåt. Det har funnits platåer, vilka har lett till att hon fortfarande är väldigt motiverad för att kunna ta nästa steg resultatmässigt. Det brinner i henne, säger Jenner.

På så sätt var kanske den olycksaliga förkylningen veckan innan OS i London rentav en välsignelse, sett ur ett längre karriärsperspektiv. I detta nu är naturligtvis all koncentration riktad mot dagarna i Rio. Vad som händer sedan återstår att se.

- Sarah har sagt att hon gärna vill simma vidare och fortsätta med den idrott hon älskar. Mer än så har vi inte talat om det. Vi kommer att utvärdera vad som hänt efteråt. Man kan säga att Sarah är ung åldersmässigt men ändå väldigt erfaren som simmare. Fysiskt har hon många år framför sig om hon själv skulle vilja och fortsätter att tycka det är kul. Tycker hon bara att det är roligt kommer det att bli bra och leda till fina resultat även i framtiden, säger Carl Jenner.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper