Foto: SOK Josefin Sjöberg

Publicerad 3 december 2015

Fysen är fokus för seglaren Josefin Olsson

Sexa och silvermedalj på världsmästerskapen 2013 och 2014. Världscupseger i början av november och nu senast femma på världsmästerskapen i Oman.

- VM kändes bra, men jag var ändå lite besviken, målet var att ta medalj, säger Josefin.
Laser Radial-seglaren vann världscupavslutningen för en dryg månad sen och slog därmed både Holland och Belgien. Dessutom var den senaste VM-fighten jämn.
- Jag hade fyra poäng upp till bronset, åtta upp till guldet. Det blåste lite för lite och vi hann inte segla sista seglingen. Vi är en grupp på fem tjejer som slåss om vinnarplatserna, och klart det känns tråkigt att hamna sist bland de fem, säger Josefin.

Josefin Olsson tränar på Bosön. Foto: SOK Josefine Sjöberg

Josefin Olsson tränar på Bosön. Foto: SOK Josefine Sjöberg

Tävling är bra träning
Trots att VM bara var för någon kvar vecka sen ligger Josefin Olsson i hårdträning. VM har gett ökad fokus då det annars är svårt att skapa de situationerna när den absoluta elitnivån är med.
- Det är alltid lärorikt med stora tävlingar. Det finns alltid något att ta med sig. Jag plockar hela tiden upp smådetaljer och lärdomar, förklarar Josefin.

Det krävs bra fysik för att stå emot hårda vindar. Foto: SOK Josefine Sjöberg

Det krävs bra fysik för att stå emot hårda vindar. Foto: SOK Josefine Sjöberg

Duktig strateg och taktiker
Josefin är duktig seglare strategisk och taktisk vilket är hennes stora vapen mot de andra tjejerna. Med vad som kan förbättras är svårt att svara på.
- Det har inte funnits mycket tid till reflektion sen VM. Klart att några av de andra är duktiga på hårda vindarna, vilket gör att jobbar mycket på fysen nu. Formen känns bra, men jag känner ändå att det finns en del där att fokusera på inför Rio, säger Josefin.

Framtiden
Redan nästa vecka åker Josefin till Rio där hon bland annat kommer segla en regatta.
- Det ska bli kul att komma till Rio och förbereda sig där. Segling handlar om vinna på plats, lära känna strömmarna och hur de beter sig lokalt. Det är viktigt att spendera tid där, något vi gjort de senaste åren, nu kommer strömmar vara exakt lika som på OS, så vi kan nog dra mycket lärdomar.

Drömmen om OS-medalj kan bli sann för Josefin Olsson. Foto: SOK Josefine Sjöberg

Drömmen om OS-medalj kan bli sann för Josefin Olsson. Foto: SOK Josefine Sjöberg

Fyra år sen OS i London
När hon tänker tillbaka på OS i London så har de här fyra åren har gått väldigt fort, men att Josefin har alltid haft drömmen om OS-medalj.
- Jag är på ett ställe i min satsning där jag vill vara. Vissa detaljer måste falla på plats, men jag känner att jag har slagläge att uppnå den drömmen.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper