Volontärer i Rio 2016 inför spelens avslutningsceremoni. Foto: TT

Publicerad 11 maj 2017

Spelens sociala avtryck

De olympiska spelen i Rio har möjlighet att lämna ett viktigt socialt avtryck – inte bara för Rio:s befolkning utan som sprids över hela Brasilien, Sydamerika och resten av världen. Här är den femte delen i vår artikelserie om arvet efter OS.

De svenska volontärerna från Rio 2016. Foto: SOK

De svenska volontärerna från Rio 2016. Foto: SOK

Nyfödd volontärsanda

Ett framgångsrikt OS-arrangemang bygger på att allmänheten ställer upp och engagerar sig frivilligt som volontärer. Det brasilianska folkets helhjärtade vilja att ställa upp som volontärer var väldigt positiv och det har fötts en helt ny kultur av frivilligt engagemang i landet.

Mer än 240.000 personer ansökte om att få bli volontärer under spelen. Ansökningar kom in från 192 olika länder, 60% av dem kom från Brasilien. De ansökande var allt från 16 – 80 år gamla, men hälften var brasilianska ungdomar under 25 år. 50% av de ansökande var kvinnor.

Över 50.000 volontärer antogs och var engagerade under Rio 2016. Alla erbjöds en ettårig onlineutbildning i Engelska och specialträning för sin specifika roll.

Ett gräsrotsprojekt

Lokala samhällen involverades i förberedelsearbetet inför OS och fick träning och erfarenheter som de nu har användning för i sitt dagliga liv efter spelen.

Nya datorer installerades i stadens kultur- och fritidshus. Medlemmar i nio av Rios eftersatta områden fick gratis träning av inhemska Ciscopartners som gjorde det möjligt för dem att arbeta som nätverkskonsulter.

En kudde gjord av en kvinna från Complexo do Alemao favela som ligger på soffan i en av OS-byns lägenheter i Rio 2016. Foto: TT

En kudde gjord av en kvinna från Complexo do Alemao favela som ligger på soffan i en av OS-byns lägenheter i Rio 2016. Foto: TT

Kvinnor i Rios fattigaste områden tränades i design, kvalitetskontroll och grundläggande affärskunskaper. De hyrdes sedan in för att skapa de 22.000 kuddar som prydde de aktivas lägenheter.

IOK arbetade direkt med flera projekt som avsåg att skapa en hållbar framtid för ungdomar, till exempel Fight for peace och UN Women´s ”One Win Leads to Another”. Även nu efter spelen slut fortsätter IOK att stötta deras arbete med ungdomar i Rio och Brasilien.

Anställningar och träning

Unga elever fick utbildning inom idrott och eventadministration. Spelen i Rio blev deras första arbetstillfälle.

Omkring 1450 unga yrkesmän erbjöds träning och kunskaper inom teknologi och fick därefter jobb på Olympic Broadcasting Services (OBS).

Partners

Huvudsponsorer, logotyper