Olympiska maskotar genom tiderna.

Publicerad 10 november 2015

OS-maskotar

Den allra första maskoten hette Schuss och var knappt igenkänd av allmänheten. Annat är det i dag när OS-maskotarna har egna konton på sociala media. Häng med på maskotarnas historiska resa!

Schuss, maskot för Grenoble 1968. Foto: IOK

Ordet maskot kommer från franskan. I slutet av 1800-talet tog juvelerare fram en berlock till ett armband. Berlocken föreställde en operasångerska, Mrs Grizier-Montbazon, som gjorde succé i en opera som hette La Mascotte. Smycket som var tänkt att bringa tur blev en succé. Maskoten var född. En maskot idag är en figur, ofta människo- eller djurliknande, som symboliserar till exempel olika evenemang, föreningar eller företag.

I olympisk historia fanns den första maskoten 1968 i Grenoble. Schuss, som maskoten hette, var en stiliserad skidåkare i blått skidställ och med en stor röd boll som huvud. Den var inte officiellt godkänd och knappt igenkänd av allmänheten.

En mjukishund i randigt tyg med olika färger.

Taxen Waldi, maskot under sommar-OS i München 1972. Foto: IOK

En tax var första officiella maskoten

1972 i München presenterades den första officiella maskoten. Det var en randig tax som hette Waldi. Taxar var mycket populära i Tyskland under den tiden. De var kända för sin uthållighet, envishet och rörlighet. Waldi kom till i december 1969 när organisationskommittén för München-spelen hade julfest och de som deltog i festen fick kritor och papper och modellera för att skapa maskotar av.

Bidra med känsla

En maskot ska kommunicera de olympiska spelens anda och bidrar med en känsla till spelen, ofta genom färgerna och namnet. Ofta är det ett djur eller någon annan figur som har en speciell koppling till landet.

Under ett olympiskt spel finns numer maskotarna att se överallt. Det finns också många saker att köpa med maskotarna, till exempel mjukisdjur och tröjor.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper