Det olympiska mottot
Motto betyder valspråk. Man kan säga att det är det sammanfattar vad man tycker är viktigast i livet.
Det olympiska mottot är på latin:
Citius, Altius, Fortius – Communiter
eller på svenska
snabbare, högre, starkare – tillsammans
Orden uppmuntrar en idrottare att ge allt och att inspireras av andra och att kämpa för att utvecklas.
För att förstå mottot bättre kan vi jämföra det med ett valspråk som också används i olympiska sammanhang, nämligen:
I OS är det inte viktigast att vinna utan att delta, det viktigaste i livet är inte att segra utan att kämpa väl.
Tillsammans med det olympiska mottot så sammanfattar det Pierre de Coubertins, de olympiska spelens grundare, tro på vad som är viktigt i en människas liv. Att göra sitt bästa och att sträva efter att bli bättre tyckte han var bra målsättningar. Och det håller än idag. Inte bara för idrottare utan för oss alla.
Historiken bakom mottot
Från början var det de tre första orden "Citius, altius, fortius" som var det olympiska mottot sedan 1894 när den Internationella olympiska kommittén grundades. Det var Pierre de Coubertin som föreslog mottot men det var inte han som hade kommit på dem.
Han lånade dem från sin vän, Henri Didon, en fransk munk som arbetade som rektor och idrottslärare på en skola i Arceuil strax utanför Paris. Han använde sig av de tre orden "citius, altius, fortius" den 7 mars 1891 under en prisutdelning på skolan. Märkligt nog har Pierre de Coubertin ändrat den ursprungliga versionen genom att kasta om de två sista orden.
2021 lade IOK till det sista ordet "communiter" eller "tillsammans" till mottot. Det gjorde man för att förtydliga den enande kraft som finns i idrott och hur viktigt det är med solidariet.
...och valspråket
Valspråket plockades upp senare. Det var en amerikansk biskop som hette Ethelbert Talbot som myntade den. Han sa följande ord i en gästpredikan i St Paul´s Cathedral inför OS i London 1908:
"Det viktiga med de Olympiska Spelen är inte att vinna utan att deltaga".
Pierre de Coubertin fick höra biskopens ord och tog fasta på dessa och gjorde dessa till det olympiska valspråket.