Carolina Klüft klappar igång publiken under OS i Aten 2004. Foto: TT

Publicerad 10 november 2015

De olympiska värderingarna

De olympiska värderingarna sammanfattar vad den olympiska rörelsen tror på. Det handlar om tre viktiga punkter:

  • strävan efter excellens
  • visa respekt
  • bygga vänskap
Två skidåkare kramas i målområdet på en längdtävling. En annan åkare hjälper till med att hålla upp skidorna.

Siste man i mål på 15 km klassiskt i Sotji 2014, Roberto Carcelen från Peru kramas om av Dachhiri Sherpa från Nepal och tävlingens vinnare Dario Cologna från Italien som hjälper honom att ta hans skidor. Foto: SOK

Att utöva idrott genom dessa värderingar kan hjälpa till att bygga en bättre värld och alla som någon gång vill delta på de olympiska spelen ska ha detta i åtanke.

Aktiva strävar efter excellens genom de mål de sätter upp för sig själva. Sedan måste de måste kämpa för att överträffa dessa mål. Syftet är inte så mycket att komma först som det är att lära känna sina egen kapacitet. Det är genom att ge sitt yttersta som man kan få ta del av segern.

En idrottare visar respekt för andra och för sig själv. Det innebär att man accepterar spelets regler och spelar rättvist.

Att idrotta bygger vänskap. Genom att utöva idrott träffar du nya vänner, välkomnar skillnader och visar tolerans gentemot andra.

De här tre värderingarna är oskiljaktiga. Att leva efter dessa tre värderingar är en del av strävan efter balans och harmoni.

Det är vad som personifierar en äkta vinnare, både på och utanför tävlingsarenan.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper