Publicerad 29 juni 2022

Premiär för Olympiadagen i Lidköping!

Över 3 000 personer provade på idrott när Olympiadagen intog Nya Stadens torg mitt i centrala Lidköping. Årets olympiadagsturné är inledd, där barn och ungdomar får en chans att prova på de lokala idrottsföreningarnas verksamhet i en festlig olympisk inramning.

För första gången någonsin arrangerades Olympiadagarna i Lidköping, under två dagar den 13-14 maj. På fredagen var 17 skolor i kommunen inbjudna och omkring 360 fjärde- och femteklassare fick möjlighet att idrotta på förmiddagen. På lördagen flyttade den traditionella torghandeln, som annars tar plats i mitten av torget, vänligt ut till de omgivande parkeringarna och det blev stor idrottsfest för stadens barnfamiljer under hela dagen.

Totalt 14 idrotter med omkring 45 engagerade ledare fanns på plats för att låta barnen prova på deras grenar. Där fanns allt ifrån skateboard, brottning, tennis, kanot och basket för att nämna några. Olympierna Kim Martin Hasson (ishockey), Maria Danielsson (snowboard) samt Hampus Winberg (skateboard) fanns på plats liksom de lokala olympierna Karin Johansson (kanot) och Sören Claesson (brottning).

– Det var så bra engagemang från både skolor och föreningar. Kul att vara på ett nytt ställe och många besökare var positivt överraskade när de kom till torget som hade förvandlats till en stor idrottsplats med så mycket aktiviteter. Många frågade redan nu när vi kommer tillbaka nästa gång, säger Maria Danielsson, som var ansvarig för arrangemanget från SOK:s sida.

Barn ska hitta idrott

Provapådagar som Olympiadagen har arrangerats av SOK sedan 2011 och mottot har alltid varit ”det finns en idrott för alla – det gäller bara att hitta den”. Därför slår Olympiadagen upp sina portar runt om i landet och bjuder in barn och ungdomar till att prova på aktiviteterna med hjälp av de lokala idrottsföreningarna, deras ledare och med stjärnglansen från olympier på plats. Allt för att göra steget att börja idrotta lite lättare.

– Föreningarna upplevde att de fick träffa nya barn och unga och ser nu framemot att dessa hittar deras verksamheter, säger Maria Danielsson efter en lyckad helg i Lidköping.

SOK får finansiellt stöd från Postkodlotteriets lottköpare för att genomföra Olympiadagarna. Bridgestone, Toyota och UNIQLO är också partners till evenemanget.

FAKTA/Olympiadagen i Lidköping

  • 13-14 maj på Nya Stadens torg i Lidköping.
  • En skoldag med 17 inbjudna skolor och en dag öppen för allmänheten.
  • Cirka 3 400 besökare.
  • 14 föreningar med 45 ledare.
  • Idrotter på plats: skateboard, discgolf, brottning, tennis, basket, kanot, muay thai, taekwondo, ishockey, fotboll, amerikansk fotboll, friidrott, tyngdlyftning och pingis.