OS-uttagna till Paris den 17 april är Kristian Karlsson, Stina Källberg, bordtennis, Andreas Kramer, friidrott och damlandslaget i handboll. Foto: TT och SOK.

Publicerad 17 april 2024

Truppen till OS i Paris utökas

OS-truppen fortsätter att växa inför spelen i Paris i sommar. Med 100 dagar kvar till invigningen gav Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) klartecken till handbollsdamer, mixeddubbelparet Stina Källberg och Kristian Karlsson i bordtennis samt 800-meterslöparen Andreas Kramer.
- Spännande lag och namn i en OS-trupp som ser starkare ut än senast i Tokyo, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Stina Källberg och Kristian Karlsson blir det första svenska mixeddubbelparet som spelar i en OS-turnering. Källberg och Karlsson säkrade platsen till Paris via seger i helgens kvalturnering i tjeckiska Havirov. Karlsson/Källberg slog hemmaspelarna Lubomir Pistej/Barbora Balazova med klara 4-0 (12-10, 11-7, 11-9, 11-5) i finalen. Inför OS rankas den svenska duon som tolva av 16 inkvalade par. Segern innebär också att spelarna är klara att spela i de redan inkvalade svenska lagen på herr- och damsidan. Senaste gången en svensk tog OS-medalj i bordtennis var Jan-Ove Waldners silver i herrsingel i Sydney för 24 år sedan.

VM-silver inomhus

Andreas Kramer klarade den internationella kvaltiden (1.44,70) redan förra året, då han även nådde semifinal i VM. Han följde upp med att ta silver på inomhus-VM i Glasgow i mars. Hittills är Kramer en av 27 löpare som noterat en tid under den internationella kvalgränsen. Det har gått 98 år sedan Sverige senast tog en OS-medalj på 800 meter, vid spelen i Amsterdam var Erik Byhlén tvåa och Inga Gentzel trea.

Lottat efter kvalkross

Det svenska handbollslaget, under förbundskapten Tomas Axnér, spelade till sig en drömlottning i OS-kvalet via bra placeringar i tidigare mästerskap. Det gjorde att laget vann den avgörande kvalmatchen mot Storbritannien i söndags med de överdrivet överlägsna segersiffrorna 52-8.

OS-turneringen lottades under tisdagskvällen och damlaget hamnade i samma grupp som Norge, Slovenien, Tyskland, Danmark och Sydkorea. Laget inleder spelet i Paris den 25 juli. Totalt deltar tolv lag i OS, uppdelade i två sexlagsgrupper. De fyra främsta i varje grupp går vidare till spel om medaljerna. Handbollsdamerna var fyra senast i Tokyo 2021, vilket också är den bästa placeringen hittills för handbollsdamerna i OS-sammanhang.

Herrhandbollen - som historiskt tagit fyra silver i OS - ställs i Paris mot Spanien, Tyskland, Kroatien, Slovenien och Japan i gruppspelet. Där är första avkast den 27 juli. Sommar-OS i Paris invigs om 100 dagar – den 26 juli.

- Med två handbollslag klara för spelen ser den svenska truppen ut att bli en bra bit över 100 aktiva. Just nu innehåller truppen knappt 80 namn, säger Peter Reinebo.

Nästa gång SOK tar ut fler aktiva till truppen blir den 14 maj.

Fakta/Uttagna till OS i Paris

BORDTENNIS
Herrlag (tre spelare)
Damlag, bordtennis (tre spelare)
Kristian Karlsson/Stina Källberg, mixeddubbel

BOXNING
Nebil Ibrahim, 57 kg

BROTTNING
Jonna Malmgren, 53 kg

CYKEL
Jenny Rissveds, MTB

HANDBOLL
Herrlag, handboll (14 spelare)
Damlag, handboll (14 spelare)

FRIIDROTT
Armand Duplantis, stav
Daniel Ståhl, diskus
Perseus Karlström, gång
Thobias Montler, längd
Suldan Hassan, maraton
Carolina Wikström, maraton
Andreas Almgren, 10 000 m
Andreas Kramer, 800 m

JUDO
Marcus Nyman, 90 kg

KANOT
Linnea Stensils och Moa Wikberg, K-2 500 m

RIDSPORT
Dressyr lag
Fälttävlan lag
Hoppning lag

SEGLING
Vilma Bobeck/Rebecca Netzler, 49er FX
Anton Dahlberg/Lovisa Karlsson, 470
Josefin Olsson, ILCA 6

SIMNING
Sarah Sjöström, 50 m frisim
Michelle Coleman, 50 m och 100 m frisim
Sophie Hansson, 100 m bröstsim
Louise Hansson, 100 m fjärilsim
Erik Persson, 200 m bröstsim
Björn Seeliger, 50 m fritt
Victor Johansson, 400/800/1 500 m fritt
4x100 m medley lagkapp damer
4x100 m frisim lagkapp damer
4x100m fritt herrar
4x100m medley mix

SIMHOPP
Emilia Nilsson Garip, 3 m

SKYTTESPORT
Stefan Nilsson, skeet
Marcus Svensson, skeet
Rickard Levin Andersson, trap

VOLLEYBOLL
David Åhman/Jonatan Hellvig, beach

Läs mer:

Paris 2024

Partners

Huvudsponsorer, logotyper