Kanotisten Linnea Stensils kommer att synas på Kronäggs äggkartonger under märkningen Bra Bränsle. Foto: Kronägg

Publicerad 11 maj 2020

Kronägg först ut i SOK:s Bra Bränsle

Kronägg inleder ett samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Samarbetet rör projektet Bra Bränsle som ska vägleda konsumenter till hälsosamma och hållbart framställda livsmedelsprodukter samt sprida kunskap om kostens betydelse för hälsa och prestationsförmåga.
– Kronägg är alltid intresserade av att stödja initiativ som är positiva för samhället och vi tycker att Bra Bränsle är ett väldigt bra projekt som ligger i linje med våra värderingar, säger Marcus Lindström, sälj- och marknadschef Kronägg.

Kronäggs Bra Bränsle-märkta äggkartonger. Foto: Kronägg

Under de kommande veckorna kommer Kronäggs förpackning med 15 ägg att prydas av OS-kanotisten Linnea Stensils. Lanseringen är den första inom projektet Bra Bränsle och markerar starten på ett två år långt samarbete mellan Kronägg och SOK. Bra Bränsle är ett samverkansprojekt mellan SOK och utvalda partners som ska sätta olympiskt strålkastarljus på kost och produkter som är bra för prestation, hälsa och välmående. Livsmedelsprodukterna som märks med Bra Bränsle-loggan måste vara hållbart framtagna och uppfylla stränga kvalitetskrav gällande näringsinnehåll.

– Vi jobbar ständigt med att reducera vår klimatpåverkan, men ägg är redan från början ett väldigt klimateffektivt livsmedel eftersom de har så låg CO2-påverkan i förhållande till näringshållet. Förutom protein så innehåller ägg väldigt många mineraler och vitaminer som man behöver för att må bra, säger Marcus Lindström.

Delar grundläggande värderingar

Projektet pågår fram till vinter-OS i Peking 2022 och kommer, förutom märkningen av utvalda livsmedelsprodukter, att innefatta seminarier med föreläsningar kring hållbarhet, kost och hälsa.

– Vi är väldigt glada över att vara en del i det här projektet och är spända inför hur det kommer att utvecklas. Det känns naturligt att samarbeta med SOK eftersom vi delar grundläggande värderingar och vi ser fram emot ett inspirerande kunskapsutbyte med deras kunniga nutritionsteam, avslutar Marcus Lindström.

Bränsle för maximal prestation

SOK:s nutritionsteam arbetar på vetenskaplig grund och med beprövad erfarenhet för att ge aktiva i stödprogrammet Topp och Talang individuellt anpassade kostråd. Detta är en del i en helhet för att kunna utvecklas till maximal prestation. Syftet med Bra Bränsle är att vägleda SOK:s aktiva och andra konsumenter till bra val av produkter för hälsa och prestation, samt att lyfta och sprida kunskaper om vikten av kostens betydelse till fler.

– Ägg är en typiskt bra råvara att vägleda aktiva till. Näringsrikt, mättande och praktiskt att ta med. Dessutom finns det att få tag på överallt där idrottarna finns och serveringsförslagen går att variera. Ett ägg innehåller cirka sju gram fullvärdigt protein och rikligt med D-vitamin, B12, selen och folsyra. Ett typiskt bra bränsle helt enkelt, säger SOK:s näringsfysiolog och kostrådgivare Linda Bakkman.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper