Publicerad 30 april 2015

Linnea vill föra traditionen vidare

Sverige har en stolt tradition i kanot att blicka tillbaka på. Blickar vi framåt så ser den fina traditionen ut att leva vidare. Linnea Stensils - som i vintras kom med i SOK:s Topp- och Talangprogram – är talangen som nu börjat etablera sig i världseliten.

Kanotisten Linnea Stensils. Foto: SOK

Övergången från junior till senior är en stor utmaning för alla tävlingsidrottare. Kanotisten Linnea Stensils fick ”Lilla Bragdguldet” och utsågs till ”Årets nykomling” som junior.

Redan första året som senior, 2013, fick hon representera kanotlandslaget på såväl K-1 200 meter och K-4 500 meter. Gott så – men väl där var det inte så lätt att sätta upp nya målsättningar.

Nya mål - nya framsteg

-Nej, det var faktiskt lite jobbigt. Jag visste inte riktigt vilka mål jag skulle ha och det är ju viktigt för motivationen. Men förra året började jag sätta upp mål som i första hand inte handlade om att vinna. Det kändes bra och jag märkte också att jag hela tiden gjorde framsteg, säger Linnea Stensils som nyligen kom hem från ett längre landslagsläger i Florida.

Det blir några dagar hemma i Vaxholm innan landslagskanotisterna åter samlas i Karlskoga. Därefter bär det iväg till Tjeckien och årets första tävling – Europamästerskapet i Ostrava.

OS-kvalet som gäller

-I år har det varit lätt att sätta upp en målsättning. Det handlar om att kvala in till OS på K-4 500 meter och det är VM i italienska Milano i augusti som utgör kvaltävling, säger Linnea. EM och världscupen i vår är delmål på vägen och där vill Linnea gärna vill se kvitton på att de är på rätt väg. Det finns också en möjlighet att på EM kvala in till OS på K-1 200 meter, men det är inte något huvudmål för Linnea som inte gillar att sätta upp mål som hon bedömer vara orealistiska.

OS-drömmen verklighet redan 2016?

OS har varit en dröm för henne ända sedan barnsben. Men att möjligheten att nå dit skulle finnas inom räckhåll redan nu hade hon inte ens själv vågat tro. Det är egentligen OS i Tokyo 2020 som siktet hela tiden varit inställt på.

-Ja, men gradvis har jag upptäckt att det faktiskt finns en chans redan nu och det skulle verkligen vara bra att få den erfarenheten av ett OS. Skulle vi kvala in till Rio nu i sommar så får vi sätta upp en ny målsättning då, säger Linnea Stensils.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper