SOK:s personal och några av SOK:s partners sprang sitt HeForShe-Run den 14 oktober. Foto: SOK

Publicerad 14 oktober 2020

Orangefärgade löpare manifesterade mot kvinnovåld

SOK manifesterade tillsammans med UN Women Sverige mot våld mot kvinnor. SOK med partners klädde sig i orange och deltog i HeForShe-Run med start och mål på Olympiastadion.

I HeForShe-Run ingår motionslopp på fem kilometer som arrangeras från den 25 september fram till Orange Day den 25 november, som är den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

- Vi vill bidra till att bygga en bättre värld genom idrott, så för oss på Sveriges Olympiska Kommitté var det självklart att samarbeta med UN Women Sverige, bjuda in SOK:s partners och anordna det här loppet, säger SOK:s marknadschef Tobias Hauff.

HeForShe-Run kan springas fram till Orange Day den 25 november. Foto: SOK

En av tre utsatta

Enligt UN Women utsätts en av tre kvinnor i världen för våld under sin livstid. Våld mot kvinnor och flickor är ett utbrett folkhälsoproblem och en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna. Miljontals kvinnor Iever i länder där våld mot kvinnor inte är ett brott och i alltför många fall leder våldet till att kvinnor och flickor mister sina liv. Våld mot kvinnor har många former – i hemmet, i nära relation, sexuella trakasserier, näthat, kvinnlig könsstympning, barnäktenskap, trafficking, sexuellt våld i krig och mord.

- Det är extra viktigt att uppmärksamma Orange Day i år då rapporter från FN visar att Covid-19 pandemin lett till en global ökning med upp till 30 procent av våld i hemmet. I områden där människor lever under svåra förhållanden och trångboddhet blir detta extra tydligt. Risken för att förövare ska utöva makt och kontroll över sin partner ökar. Kvinnor som befinner sig i karantän eller har svårt att lämna hemmet till följd av strängare restriktioner får även svårare att söka stöd utifrån, säger Petra Engberg, verksamhetschef UN Women Sverige.

Stöd för att stoppa våldet

Om du vill stödja UN Womens arbete för att stoppa våld mot kvinnor och flickor i världen kan du swisha en gåva till 123 900 32 29.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper