Ledarna i höstens pilotomgång av Heroes of Tomorrow. Foto: SOK

Publicerad 21 oktober 2015

Startskott för framtidens hjältar

I helgen samlades för första gången 15 unga idrottsledare som alla spelar en nyckelroll i pilotomgången av SOK:s nya Drömprojekt ”Heroes of Tomorrow”. Tillsammans ska de hitta och leda unga idrottstalanger på de lokala orter som projektet besöker för att inspirera och locka till utveckling inom idrott.

Heroes of Tomorrow

Heroes of Tomorrow vänder sig till tjejer och killar mellan 18-25 år som är eller har talang för att bli ledare. Ledare som vill inspirera och hjälpa andra att utvecklas med idrott som plattform. På samma gång vänder sig projektet även till ungdomar i åldrarna 13-15 år som vill utmana sig själva och prova någonting nytt. Killar och tjejer som vill testa sina fysiska egenskaper som snabbhet, smidighet och styrka i SOK:s fysprofil som används för att testa olympier. Med stöd från SOK och ledarna kommer ungdomarna sedan under ett antal veckor i höst delta i aktiviteter, både på individ- och lagnivå för att förbättra sina fysiska egenskaper.

- Vi vill inspirera och engagera unga att våga drömma. Ge unga som är på väg ur idrotten en chans att hitta utvecklingsgnistan igen i en annan idrott där deras talang kan tillvaratas. Vi vill också skapa ett genuint engagemang från unga ledartalanger att hitta nya sätt att utveckla idrotten och sprida OS-andan på individuell såväl som nationell nivå. Vi hoppas hitta talangreserven, av ledare och aktiva som vill och kan ta sig från Sverige till de olympiska spelen. Vi vill öppna möjligheter för alla kulturella grupper, oavsett bakgrund och ekonomiska möjligheter, säger Anna Hanspers, SOK:s projektledare för Heroes of Tomorrow.

Ledarna i Heroes of Tomorrow under lördagens workshop. Foto: SOK

Ledarna i Heroes of Tomorrow under lördagens workshop. Foto: SOK

Anna Hanspers förklarar vidare att talangreserven syftar på unga ledare och aktiva på orter eller platser i Sverige dit den traditionella idrotten inte når på ett naturligt och enkelt sätt.

-Där skulle idrotten som utvecklingskraft kunna betyda mycket, både socialt och kulturellt. Vi vill att fler unga får möjlighet att hitta sin väg inom idrotten, dels som utövare man kanske än viktigare som ledare och ambassadörer för den olympiska andan, förklarar Anna Hanspers.

Under en intensiv rekryteringskampanj har projektet nu engagerat 15 ledare som under hösten ska arbeta lokalt på orterna Skärholmen, Frölunda och Täby dit Heroes of Tomorrow kommer att landa vid tre tillfällen under november månad.

Michel Tornéus, friidrott och Danijela Rundqvist, ishockey inspirerade ledarna i projektet Heroes of Tomorrow under lördagens workshop. Foto: SOK

Michel Tornéus, friidrott och Danijela Rundqvist, ishockey inspirerade ledarna i projektet Heroes of Tomorrow under lördagens workshop. Foto: SOK

Vid helgens kick-offmöte fick ledarna en intensiv och gedigen utbildningsdag med bland annat introduktion om projektet, OS och de olympiska värderingarna. SOK:s ordförande Stefan Lindeberg gav sin bild av OS, SOK och visionen av Heroes of Tomorrow. De fick även kunskap om ledarskap ur ett idrottsligt perspektiv av Olle Anfelt, från SOK:s resursteam inom beteendevetenskap och prestationspsykologi.

Olympierna Danijela Rundqvist (tvåfaldig OS-medaljör i ishockey) och Michel Tornéus (OS-fyra i längdhopp) deltog som olympiska inspiratörer och berättade om sina aktiva karriärer och om SOK:s roll i den. Admir Lukacevic från Idrott Utan Gränser föreläste och höll i en workshop om ledarskap.

- Det är otroligt inspirerande att få vara med och starta upp något nytt, säger Olivia Klüft, ledare inom friidrott och fotboll från Skärholmen.

De 15 ledarna kommer nu att starta upp sin rekrytering av ungdomar mellan 13-15 år på sina respektive orter inför att Heroes of Tomorrow kommer på besök till:

  • Skärholmen Centrum 7 november
  • Täby Centrum 8 november
  • Frölunda Torg 14 november

Under hösten 2015 är Heroes of Tomorrow inne i sin pilotfas som kommer att utvärderas i januari. SOK:s ambition är att kunna utveckla projektet i större skala i framtiden.

Följande ledare är uttagna till Heroes of Tomorrow, hösten 2015:

Skärholmen

Ali Ahmed

Olivia Klüft

Christian Elias

Abdi Adbigani

Ammar Adem

Täby

Sharbel Butros

Elin Breig Lindell

Andre von Gohre Sandberg

Ebba Folkeson

Jesper Andersson

Frölunda

Karl Kihlberg

Elvira Dragemark

Susanna Ekwall

Sean Mian

Adnan Borovic

Partners

Huvudsponsorer, logotyper