Publicerad 13 februari 2017

Framtidens hjältar på Bosön

Två dagar fulla med träning, inspiration och idrottskunskap på Bosön i Stockholm väntade de deltagare som kvalificierat sig till avslutningen i Heroes of Tomorrow.

Sedan september förra året har Heroes of Tomorrow varit igång. Ett projekt helt nytt i sitt slag med ambitioner att tända gnistan till nya idrottsdrömmar och väcka engagemang för ledarskap inom idrotten.

Ungdomsledare på åtta orter runt om i landet har fått engagera varsitt ett lag med aktiva. Med hjälp av bland annat veckovisa träningsträffar och digitala utmaningar har de jobbat på att förbättra sin fysiska kapacitet för att samla poäng och på så vis ta sig slutmålet, helgens Youth Olympic Camp på Bosön.

Det var deltagare från hela sex lag som tog sig ända fram, från Nyköping, Västra Hisingen, Ängelholm, Härryda, Skärholmen och Sundsvall. Totalt 45 aktiva och 15 ledare. Belöningen för höstens slit blev alltså två fullspäckade utvecklingsdagar på Bosön med olympisk touch, inriktade lika mycket mot de aktiva som deras ledare. Campen gick i de olympiska värdeordens anda om respekt, vänskap och strävan efter utveckling. Något att ha med sig såväl innanför som utanför idrottsarenan.

OS-brottaren Martin Lidberg demonstrerar brottarövningar på OS-roddaren Lassi Karonen. Foto: SOK

OS-brottaren Martin Lidberg demonstrerar brottarövningar på OS-roddaren Lassi Karonen under YOC Heroes of Tomorrow. Foto: SOK

Sveriges olympier stod för träningspass inom olika idrotter och SOK:s resursteam som normalt jobbar med Sveriges idrottselit inom träning, kostrådgivning och prestationspsykologi hade vikt dagen för YOC-deltagarna. Några av träningspassen var ett brottningspass med Martin Lidberg, barmarksträning för skridskoåkare med Johan Röjler och ett grundfyspass med Danijela Rundqvist, ishockey, Anna Laurell, boxning och Markus Oscarsson.

Under tiden fick ledarna gå testledarutbildning med tyngdlyftningsteknik och en föreläsning om ledarskap. Båda gängen fick också gå på föreläsningar om uppladdnings- och återhämtningsmålens betydelse för maximal prestation och om nervositet i samband med prestationer.

- Jag vill inte att den här helgen ska sluta, och inte veckoträningarna heller. Verkligen så bra ledare, sammanfattar Karl från Nyköping sitt deltagande i Heroes of Tomorrow.

Att lyfta rätt är A och O. Lyfttekniken slipas på YOC Heroes of Tomorrow. Foto: SOK

Att lyfta rätt är A och O. Lyfttekniken slipas på YOC Heroes of Tomorrow. Foto: SOK

Stor frihet för innovativa lösningar

De olika ledarna har haft stor handlingsfrihet att själva styra sitt upplägg under projektets gång. Det har varit ett medvetet val för att ge utrymme att pröva nya sätt för idrotten att organiseras på.

- Därför har också uppläggen sett helt olika ut för de olika lagen. I Sundsvall har de till exempel valt att göra det här inom Elevens val i en skola. Det är innovativt och spännande, och det hade vi naturligtvis aldrig sett om vi hade satt upp förutbestämda riktlinjer för hur de skulle arbeta, berättar Lisa Sund, projektledare SOK.

Helgen avslutades med att ett pris till Årets ledare delades ut. Priset gick till Kerim Sehovic från Nyköping. Han får nu åka på Internationella Olympiska Akademins årliga Session för unga deltagare i Olympia, Grekland till sommaren.

Vad är det som kan beskriva ett sådan här satsning som lyckad?

- Har vi inspirerat någon av ledarna till att verkligen vilja fortsätta som idrottsledare, eller några av de aktiva till att satsa på idrott på något sätt, antingen som aktiv eller som ledare. Eller om någon av de kommuner där vi varit har fått upp ögonen för att fortsätta jobba med sådana här projekt, då tycker jag att vi har lyckats, säger Lisa Sund.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper