Heroes of Tomorrows avslutningshelg på Bosön. Foto: SOK

Publicerad 6 april 2017

Idrott utvecklar

“The International Day of Sport for Development and Peace (IDSDP)” firas den 6 april varje år. Den instiftades 2014 av FN för att belysa och sprida idrottens styrka som katalysator för social utveckling runt om i världen. SOK vill fira dagen med att se tillbaka på fjolårets unika utvecklingsprojekt Heroes of Tomorrow.

SOK:s projekt Heroes of Tomorrow genomfördes hösten och vintern 2016/2017. Ett projekt helt nytt i sitt slag med ambitioner att öppna nya dörrar för och med idrott på flera sätt.

Syftet var att:

  • Hitta en form för att nå ut med idrotten till de som inte nås av den idag.
  • Inspirera fler att upptäcka sin idrott, vilja utvecklas inom den och bli kvar längre i den.
  • Ge fler chansen till riktning och sammanhang samt att bli delaktiga i den olympiska rörelsen.
  • Ge talangfulla ledare utvecklingsmöjligheter inom idrotten.
Från avslutningshelgen Youth Olympic Camp på Bosön. Foto: SOK

Heroes of Tomorrows avslutningsaktivitet Youth Olympic Camp på Bosön. Foto: SOK

Heroes of Tomorrow - det här hände

Projektet genomfördes på åtta orter i landet: Borlänge, Nyköping, Härryda, Skärholmen/Stockholm, Sundsvall, Västra Hisingen/Göteborg, Västerås och Ängelholm. Till varje område rekryterades blivande unga ledare 20-25 år som fick fria spelrum att utveckla träningsverksamheten på sin ort. Under en veckas turné där Heroes of Tomorrow besökte varje ort med nedslag i köpcentrum eller på torg så bjöds traktens ungdomar i åldrarna 13-16 år in att delta i verksamheten och formade därefter varsin lokal träningsgrupp. Under hösten/vintern har träningsgrupperna sedan samlats varje vecka och provat på olika idrotter och tränat tillsammans för att utveckla sin basfysik. Lagen har fått besök av olympier som har introducerat sin idrott till ungdomarna.

Totalt var 200 ungdomar med och tränade. 15 ledare var med i projektet och fick alla genomgå SOK:s testledarutbildning med bland annat tyngdlyftningsteknik.

Projektet avslutades i februari med en Youth Olympic Camp dit alla deltagare hade chans att kvalificera sig. Här väntade mer träningsinspiration av olympier men också föreläsningar inom kostråd och prestationsnervositet.

En av ledarna, Kerim Sehovic från Nyköping utsågs till årets ledare. Han får åka till Internationella Olympiska Akademins årliga Session för unga deltagare i Olympia, Grekland till sommaren.

Kerim Sehovic blev Årets ledare. Foto: SOK

Kerim Sehovic blev Årets ledare. Foto: SOK

Stor frihet för innovativa lösningar

Ledarna har haft stor handlingsfrihet att själva styra sitt upplägg under projektets gång. Det har varit ett medvetet val för att ge utrymme att pröva nya sätt för idrotten att organiseras på.

- Därför har också uppläggen sett helt olika ut för de olika lagen. I Sundsvall har de till exempel valt att göra det här inom Elevens val i en skola. Det är innovativt och spännande, och det hade vi naturligtvis aldrig sett om vi hade satt upp förutbestämda riktlinjer för hur de skulle arbeta, berättar Lisa Sund, projektledare SOK.

Trots att projektet i sig är avslutat för denna gång så har Sundsvallsgruppen ändå valt att fortsätta med sina veckovisa träningstillfällen och kommer hålla på åtminstone ända fram till sommaren. Det kallar vi inspiration!

Heroes of Tomorrow på Instagram

Det har skrivits ett 15-tal artiklar i lokaltidningarna om Heroes of Tomorrow och grupperna har varit flitiga att sprida sina träningstillfällen via Instagram och Facebook. Här är några exempel:

Partners

Huvudsponsorer, logotyper