Innsbruck 2012

Den 13-22 januari 2012 avgjordes de första Youth Olympic Games (YOG) på vintersidan, i Innsbruck, Österrike. Antalet aktiva som deltog på YOG var drygt 1000 och antalet ledare cirka 500.

Det svenska flicklaget med guldet efter medaljceremonin i Innsbruck 2012. Foto: SOK

Sveriges trupp bestod av totalt 57 personer. Av dessa var 35 aktiva samt 22 ledare i olika funktioner. Sverige var representerade i nio discipliner.

Sverige tog fyra medaljer och hade sju placeringar mellan fyra och sex. Två guld blev det, till Magdalena Fjällström i superkombination och till det svenska hockeytjejerna.

Guldmedaljören i alpin superkombination, Magdalena Fjällström från Tärnaby. Foto: SOK

Ytterligare en alpin medalj tog Fredrik Bauer i super-g där han tog silver efter Adam Lamhamedi från Marocko som tog Marockos första guld i vinterolympiska sammanhang någonsin! Det visade sig att Adam har dubbla medborgarskap och bor och tränar i Kanada. Ytterligare en silvermedalj tog också Jonna Sundling i längdsprinten där guld och brons gick till Norge.

Prispallen i pojkarnas super-G: Fredrik Bauer, Sverige (silver), Adam Lamhamedi, Marocko (guld) och Joan Verdu Sanchez, Andorra (brons). Foto: SOK

Ludvig Billtoft, 12:e plats i snowboard slopestyle. Foto: SOK

De flesta i truppen gjorde bra insatser och höll en nivå som motiverade att de blivit uttagna. Intressant var att många olika, och nya, vinternationer tog medaljer jämfört med OS.

Några nya idrotter som gjorde olympisk debut var bland annat snowboard slopestyle där svenske Ludvig Billtoft blev historisk som Sveriges första olympiska deltagare. På stora OS hade idrotten premiär först i Sotji två år senare.

Jonna Sundling på prispallen i längsprint tillsammans med norskorna Silje Theodorsen (guld) och Linn Eriksen (brons). Foto: SOK

Ett annat tävlingsformat som testades inför framtida OS var curling mixed teams. En gren som sedan valdes in att finnas med på OS-programmet i Pyeong Chang 2018.

Till skillnad mot sommar YOG 2010, som hölls i Singapore, var denna upplaga mer anpassad till idén. Arrangemanget var inte lika påkostat men höll en nivå som var tillräckligt bra såväl sportsligt som organisatoriskt. Trots en del barnsjukdomar gav denna första upplaga mersmak och det finns nu ett bra upplägg som kommer att kunna utvecklas i framtiden.

Fakta

  • Antalet nationer: 69 
  • Antalet deltagare: ca 1 022  
  • Tid: 13 - 22 januari 2012
  • Antalet idrotter/discipliner: 7/63
  • Sveriges trupp: 35 aktiva från 13 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper