Nanjing 2014

Det andra Världsungdoms-OS i sommarversion arrangerades i Nanjing, Kina, 14-28 augusti. Två heta och fuktiga veckor tävlade ungdomar i åldrarna 14-18 år i 28 idrotter.

Premiären fyra år tidigare i Singapore var en storslagen tävling och de kinesiska arrangörerna ville inte vara sämre. Nanjings koncept var väldigt likt det som användes i Peking 2008 med en nybyggd OS-by för aktiva och ledare och samtliga 28 olympiska sommaridrotter på plats.

Tonen slogs an direkt vid invigningen som inte stod långt efter i pompa och ståt den i Peking 2008.

60 000 personer på läktaren säger en hel del om evenemanget storlek. Lägg till det 20 000 volontärer som hjälpte de 3 500 aktiva från 204 nationer som fanns på plats.

Samtidigt som den idrottsliga delen avgjordes pågick en internationell kulturfestival där samtliga länders kultur presenterades, kontinent för kontinent. Världsungdomsspelen är inte bara idrott. Kultur och utbildning ingår som obligatoriska evenemang för de aktiva som dessutom måste vara på plats under hela tävlingsperioden.

De aktiva fick också tillfälle att träffa olympiska förebilder från många nationer. Sverige hade två på plats – Jörgen Persson, bordtennis, och Kajsa Bergkvist, friidrott.

Jörgen Persson, Young Ambassador och sjufaldig olympier i bordtennis tillsammans med Stefan Holm, olympisk mästare i höjdhopp och medlem i IOK:s aktivas kommitté berättar om sina karriärer för truppens deltagare. Foto: SOK

Jämfört med ett senior-OS är antalet aktiva begränsat vilket bland annat innebär att det bara en nation från varje kontinent som kvalar in. Speciellt för Världsungdoms-OS är också att aktiva kan paras ihop med idrottare från andra länder i mixade lag.

Som exempel kan nämnas att den svenska lagmedaljen i ridsport togs med ryttare från fyra andra länder som utgjorde Europas lag. Sverige ställde upp i 13 idrotter jämfört med åtta 2010. Några förbund tackade nej till sina platser av olika skäl. Sportsliga skäl som tävlingsformen angavs samt att det redan fanns internationella ungdomstävlingar motsvarande samma sportsliga nivå.

Över förväntan av svenskarna

Den svenska truppen presterade över förväntan. Åtta medaljer varav två guld, två silver och fyra brons var tre fler än i Singapore 2010. Guld och silver blev det till de svenska golfarna. De första svenska olympiska golfmedaljerna. På pojksidan tog Marcus Kinhult ett individuellt silver. Inför den sista ronden låg Marcus delad trea men kunde avancera till en silverplats.

Lagguldmedaljörerna i golf Marcus Kinhult och Linnea Ström. Foto: SOK

I lagtävlingen, tillsammans med Linnea Ström blev det däremot guld efter en dramatisk slutrunda. Guldet kunde först säkras efter särspel mot Korea på det andra.

Filip Ågren på sin tilldelade häst Abel. Foto: SOK

Det andra guldet tog Filip Ågren i ridsport där han ingick i Europalaget. Inför slutomgången var Europalaget felfritt men en rivning av den brittiske ryttaren gav Filip Ågren chansen att med en felfri ritt säkra guldet. Filip och hans häst Abel gjorde ingen besviken utan klarade pressen och därmed guldet.

De svenska fäktarna Åsa Linde och Linus Islas Flygare efter sina individuella tävlingar i värja. Foto: SOK

De svenska värjfäktarna Linus Islas Flygare och Åsa Linde gjorde succé. Linus tog silver individuellt och brons i lag, och Åsa, brons individuellt och i lag.

De resterande bronsmedaljerna togs av Agnes Alexiusson, boxning, och flicklaget i handboll.

Fakta

  • Antalet nationer: 204 
  • Antalet deltagare: ca 3 800  
  • Tid: 16 - 28 augusti 2014
  • Antalet idrotter/discipliner: 28/222
  • Sveriges trupp: 33 aktiva från 13 idrotter

Partners

Huvudsponsorer, logotyper