Publicerad 12 februari 2022

Från ungdoms-OS till OS-guld

2012 var de med på de första världsungdoms-OS i Innsbruck. Tio år senare har Jonna Sundling och Nils van der Poel klivit högst upp på pallen i den största idrottstävlingen i världen, de olympiska spelen.

Tankarna med Världsundoms-OS är att inspirera unga aktiva i uppstarten av sin idrottskarriär genom att få lära känna nya kompisar på samma ställe i livet och för att ge dem erfarenheter på vägen som de kan vara värdefulla om de når hela vägen till ett stort OS. Det är kul att konstatera att det har fungerat för några av de svenska deltagarna.

– Innsbruck var höjdpunkten på mitt liv då, jag hade aldrig haft så roligt i hela mitt liv och jag fick många vänner för livet där, säger Nils van der Poel.

En tradition i de svenska OS-trupperna är att medaljörer firas med tårta och det fick Jonna Sundling redan uppleva i Innsbruck där hon tog silver i sprinten. Och att hon skulle bli stor förstod Nils för länge sen. Faktum är att han kan visa upp exakt när han förstod det, det var i ett meddelande från den 26 augusti 2013 där han precis beskrivit ett av sina värsta intervallpass.

– I det ögonblicket förstod jag att Jonna skulle vinna OS-guld. När hon skrev att intervaller i backe är kul, säger Nils van der Poel.

Jonna Sundlings silvertårta i Innsbruck 2012 och Nils van der Poels guldtårta i Peking 10 år senare. Foto: SOK

Och visst hände det. Nu är de båda olympiska mästare. De traditionella tårtfirandena för hela truppen har inte varit möjliga i Peking på grund av pandemirestriktionerna men när Nils tog sitt guld på 5000 m så gjorde SOK:s ansvarige i Pekingbyn ett undantag och beställde en födelsedagstårta till Nils och hans tränarteam eftersom Nils specifikt hade önskat det. Anledningen?

– Den här tårtan har jag drömt om ända sedan Innsbruck, säger Nils van der Poel.

Nils och Jonna är inte de enda i Innsbruck-generationen som kan prestera i Peking. Rasmus Wranå i herrarnas curlinglag, Johanna Heldin reserv i damernas curlinglag, Linn Persson i skidskytte och ishockeyspelarna Linn Peterson och Anna Kjellbin var också med då.

De här truppdeltagarna har gjort ett Världsungdoms-OS

INNSBRUCK 2012
Nils van der Poel, skridsko
Jonna Sundling, längd
Linn Peterson och Anna Kjellbin, ishockey
Johanna Heldin och Rasmus Wranå, curling
Linn Persson, skidskytte

LILLEHAMMER 2016
David Mobärg, skicross
Tove Kohala, rodel
Svante Kohala, rodel
Sofie Lundin, Mina Waxin, Maja Nylén Persson och Lina Ljungblom, ishockey

LAUSANNE 2020
Hanna Aronsson Elfman, alpint

Partners

Huvudsponsorer, logotyper