Olympic Camp anordnas för tredje gången på Apollos anläggningar, denna gång Playitas på Fuerteventura. Foto: Jonas Ekströmer, TT, Henrik Kindgren och SOK.

Publicerad 19 november 2023

Apollo åter värd för Olympic Camp

SOK har samlat bruttotruppen som siktar mot OS i Paris 2024 för ett olympiskt träningsläger på Apollos fina anläggning Playitas på Fuerteventura. Nu påbörjas arbetet med att bygga laget inför nästa sommar.

Omkring 80 aktiva och 60-talet ledare har samlats över en vecka där de får möjlighet att lära känna sina tänkbara truppkompisar, utbyta erfarenheter, träna och samtidigt börja fokusera på nästa års stora mål - OS i Paris som invigs den 26 juli.

Friidrottarna tittar på Garmins sortiment av träningsprodukter. Foto: Henrik Kindgren.

- Det här är enda gången som merparten av OS-truppen samlas innan spelen. Att bygga en stark laganda och en trygg prestationsmiljö är något som vi i Sverige är bra på och det ger oss extra konkurrenskraft. Våra samarbetspartners är också här för att ge våra aktiva och ledare extra support och betyder väldigt mycket att känna ett stort stöd från så många, säger Peter Reinebo, den svenska truppchefen vid OS i Paris 2024.

10 års samarbete ger frukt

Det här är tredje gången som SOK anordnar ett fullskaligt Olympic Camp på en av Apollos anläggningar. Det första anordnades på Fuerteventura inför sommarspelen i Rio 2016, vintertruppen inför PyeongChang 2018 på Cavo Spada på Kreta och nu är sommartruppen återigen tillbaka på flaggskeppet Playitas på Fuerteventura. Ett pandemianpassat läger för delar av truppen till Peking 2022 anordnades även på Sivota i Egypten. Samarbetet mellan SOK och Apollo firar tio år och har varit lyckat för båda parter.

Hampus Winberg på brädan utanför Playitas. Foto: Henrik Kindgren.

- Det här är ett samarbete där vi verkligen förstärkt varandra. Det är av stort värde för många olympiska idrotter att ha högklassiga träningsanläggningar att vända sig till året om. Våra klusterläger har också varit väldigt uppskattade där mindre idrotter får känna att det är del av ett större sammanhang, säger Peter Reinebo.

SOK har bidragit med expertis inom fysträning

SOK:s specialister inom fysträning har varit med som kravställare och expertis vid uppbyggnaden av Apollos sportanläggningar. Daniel Giray, Sports director på Apollo Sports, berättar om hur partnerskapet bidragit till företagets utveckling av nya sportanläggningar och hotellkoncept under varumärket Playitas.

- Semesterhotell för fysisk aktivitet för alla är vår grej, och tillsammans med SOK har vi lyckats etablera fullskaliga semesteranläggningar i Sydeuropa och Nordafrika med en stark professionell inramning utan att tumma på traditionella semesterhotelldetaljer. Våra Powered by Playitas-hotell i både Grekland (Sivota Retreat, Porto Myrina och Levante) samt Egypten (Aqua Vista) är alla utvecklade inom ramarna för samarbetet, säger Daniel Giray, Sports Director för Apollo Sports.

Brottarna Johanna Lindborg och Jonna Malmgren värmer upp inför ett pass under Olympic Camp på Playitas 2023. Foto: Henrik Kindgren.

Utöver de stora olympiska truppsamlingarna inför kommande spel har även cirka 20 olympiska klusterläger för flera idrotter och två stora ledarutbildningar anordnats på Apollos anläggningar. I stort sett alla olympiska idrotter har haft sina läger här.

- Apollo är oerhört stolta över att kunna bidra till Sveriges idrottsliga framgångar och gemenskap. Förutom att vi tagit fram flera nya kvalitetssäkrade anläggningar inom ramarna för olympisk träningsstandard har vi utvecklat infrastruktur och faciliteter för bland annat friidrott, simning och topputrustade funktionella inomhus- och utomhusgym som kan husera elitidrottare sida vid sida med motionärer, säger Daniel Giray.

Första OS-uttagningen under campen

Olympic Camp på Playitas inleddes den 17 november och pågår till 24 november. Den 21 november hålls en presskonferens då de första svenska idrottarna får en OS-biljett till spelen i Paris nästa sommar.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper