Medaljerna för OS i Paris 2024. Foto: Paris 2024.

Publicerad 8 februari 2024

OS-medaljer med en bit av Eiffeltornet

De idrottare som tar medalj under OS i Paris får med sig en bit av Eiffeltornet hem. I medaljerna som presenterades under torsdagen återfinns nämligen fragment av det världsberömda tornet.

OS i Paris invigs den 26 juli och de första medaljernas delas ut den 27 juli. Totalt kommer 329 medaljgrenar att av avgöras under spelen som pågår till och med den 11 augusti.

- Vi ville att dessa medaljer skulle vara unika. För att uppnå det har vi gift ihop den starkaste symbolen för spelen, själva medaljen, med den ultimata symbolen i världen för Paris och Frankrike – nämligen Eiffeltornet, säger Tony Estanguet, ordförande för POCOG, organisationskommittén för OS i Paris 2024.

Hexagon av järn

Den världsberömda juvelerarfirman Chaumet har fått tillgång till material från Eiffeltornet som samlats in i samband med renoveringar av monumentet. Varje medalj har nu en hexagon med järn från Eiffeltornet i mitten. Hexagonen är också en blinkning till Frankrike som land, som har smeknamnet ”l'hexagone” med syfte på rikets sexkantiga form.

Byggdes 1889

Eiffeltornet byggdes till världsutställningen i Paris 1889, som arrangerades till 100-årsminne av den franska revolutionen. Järntornet är numera 330 meter högt och brukar besökas av cirka sex miljoner turister varje år.

På de paralympiska medaljerna går det även att kännas sig fram till orden ”Paris” och ”2024” via punktskrift, som uppfanns av fransmannen Louis Braille 1824.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper