Överprästinnan tänder den olympiska elden inför Peking 2022. Foto: IOK

Publicerad 15 april 2024

Så tänds den olympiska elden för Paris 2024

Enligt tradition tänds den olympiska elden inför OS i Paris 2024 med hjälp av solens strålar i Greklands Olympia. Det sker i morgon den 16 april klockan 10.30. Här får du koll på hur det går till och bakgrunden till varför.

Precis som vid alla tidigare olympiska spel så tänds elden till sommarens spel i Paris med hjälp av solens strålar under en traditionell ceremoni i den grekiska staden Olympia.

Ceremonin kommer starta klockan 10.15 och elden beräknas att tändas klockan 10.30.

Följ ceremonin live

Olympic Channel:s livestream, den olympiska elden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Elden kommer först färdas genom Grekland under elva dagar med hjälp av mer än 550 fackelbärare. Den 26 april når elden Aten och lämnas över till Parisspelens organisation på Panathenaicarenan den 26 april kl. 17.30. Där efter förvaras elden på Franska ambassaden i Aten innan den förs ombord på det tremastade skeppet Belem som tar den till Marseille i Frankrike där den anländer den 8 maj.

FAKTA/ Så tänds den olympiska elden

Den olympiska elden är ett av spelens starkaste kännetecken. Elden är en symbol för strävan efter det perfekta, kampen för seger, fred och vänskap. Så här går den traditionella ceremonin till.

Var tänds elden?

Den olympiska elden tänds i Olympia, i närheten av templet Hera, platsen där antikens olympiska spel genomfördes.

Har elden alltid tänds i Grekland?

Nej, vid spelen i Amsterdam 1928 och Los Angeles 1932 brann en eld från ett torn under spelen. Det var först 1936 inför OS i Berlin som elden tändes under en ceremoni i Olympia.

Parabolspegeln och facklan som används för att tända den olympiska elden. Foto: IOK

Hur tänds elden?

Den olympiska elden tänds med hjälp av solens strålar som en symbol för dess renhet. Hur det sker är väldigt enkelt. En parabolisk spegel används som ett gigantiskt förstoringsglas som fångar solens strålar med. Inuti skålen läggs remsor av gammal kamerafilm som lätt tar eld. Facklan som används för att tända elden skiljer sig från de som används under fackelstafetten. Den är smidd i silver och designen är inspirerad från pelarna inuti templet Hera i Olympia. Elden har tänds på samma sätt sedan 1936.

Vad händer om det är mulet eller regnar?

Några dagar innan hålls alltid en generalrepetition och elden från den sparas i en säkerhetslampa som reserv ifall det skulle bli dåligt väder.

Vad händer under ceremonin?

Själva ceremonin är väldigt symbolisk och är en påminnelse och länk mellan de antika spelen i Grekland och de moderna olympiska spelen.

Ceremonin öppnas med att Greklands och arrangörslandets flagga hissas och deras nationalsånger spelas. Den olympiska flaggan hissas också och den olympiska hymnen framförs av barn och ungdomar från en lokal kör. 35 prästinnor anländer och rör sig in mot ett område som kallas Sacred Altis – ett område som man tror har använts för religiösa ceremonier under antiken. Därefter framförs minnen från de antika spelen i Grekland av tolv unga män som kallas ”Kouri”. Översteprästinnan har ”huvudrollen” i ceremonin och är utklädd som översteprästinnan av gudinnan Hera. Hon går igenom templet och bjuder in Apollon. Hon ber om tystnad och klar himmel för att kunna tända elden. Hon håller sedan en fackla mot skålen tills elden tänds. En annan prästinna, som kallas ”Estiada” tar sedan emot elden i en antik kruka (amfora) innan församlingen går i en långsam procession mot den närliggande antika stadion.

Vad har prästinnorna på sig?

Dräkten kallas för ”Chiton” och är designad efter de dräkter som använders i antikens Olympia. Genom åren har färgen varierat men de senaste versionerna har varit antingen creme-färgade eller ljus turkos med veck i olivgrönt. Formen ska återspegla det grekiska landskapet.

Vad händer inne i Stadion?

Ceremonin fortsätter med en traditionell dans på sluttningarna till tonerna harpa, flöjt och slagverk. Musiken är komponerad och framförd av Yiannis Psimadas och är inspirerad från antika Grekland. Vid slutet av dansen uppenbarar sig Estiada med en skål som placeras på ett litet altare. Översteprästinnan återupprepar sina böner till Apollon och spelens första fackelbärare kommer fram. Fackelbäraren håller den brinnande facklan med en hand och en olivkvist i sin andra. Fackelbäraren lämnar sedan stadion och springer till det närliggande monumentet av Pierre de Coubertin, de moderna spelens skapare. Samtidigt släpps en duva som fredsymbol. Därefter påbörjas eldens resa mot Frankrike.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper