Esther Sahlqvist, Linnea Englund och William Trulsson tog sig alla till final under tordagens försökspass. Foto: SOK.

Publicerad 28 juli 2022

Finaltrio i friidrott

I ljuset av truppens medaljskörd har fyra andra idrotter varit igång under torsdagen på ungdoms-OS i Banska Bystrica. Här får du en sammanfattning av dagen.

Fyra medaljer

Festivalens fjärde dag blev ett riktigt medaljregn för den svenska truppen. Först ut var Romeo Makboul som tog silver i pojkarnas singelturninger i badminton. Därefter kom det första guldet när judokan Ingrid Nilsson drog fram över judomattan i -70 kilosklassen. Innan kvällen var slut hade dessutom Emmy Hällkvist hunnit simma in ett silver på 100 m fjäril och Patricia Kamga vinna över alla mentala spärrar genom att kasta hem guldet i slägga med fyra meters marginal och personbästa i sista kastet.

Löpare som korsar mållinjen på en löparbana.

Linnea Englund går i mål på 200 m i Banska Bystrica. Foto: EYOF Banska Bystrica.

Finalklara löpare på friidrottsarenan

Idel finalplatser inkasserades av de svenska friidrottarna under förmiddagspasset. Esther Sahlqvist inledde insatsen strålande genom att vinna sitt försöksheat på 100 m häck på personbästatiden 13,49 som också var snabbaste tiden totalt i försöken. Även William Trulsson vann sitt försöksheat på 200 m efter att ha kontrollerat loppet från start till mål och kunde avstannande jogga in på 21,68. Linnea Englund spurtade om kroatiskan Jurcic på upploppet av semifinalen på 200 m och gick i mål som tvåa på 24,64. I finalen som avgjordes samma kväll sprang Englund in på en fin femteplats på tiden 24,58. Trulsson och Sahlqvist springer finaler i morgon.

Axel Gladher, Emmy Hällkvist, Isabella Nilsson och Hugo Swanson. Foto: SOK

Semifinaler i simning

Axel Gladher och Hugo Swanson simmade båda strålande i samma försöksheat på 100 m bröstsim. Gladher slutade tvåa 56 hundradelar efter britten Oscar Bilbao och Swanson trea 81 sekunder efter. Gladher gick vidare till semifinal med fjärde bästa försökstid. Trots en strålande insats och sjätte totaltid i försöken så blev Swanson utan avancemang eftersom endast en per nation går vidare. I semifinalen simmade Gladher in på 1.05,86 som var femte bästa tid och gav honom en startplats i morgonens final. Isabella Nilsson simmade kval på 100 m ryggsim, slutade femma i sitt heat och även hon inkasserade en startplats i semifinalerna. Nilssons tid var 1.06,76, den 21:e totalt i försöken. Hon lyckades inte putsa tiden i semfinalen och stannade på en 16:e plats. 1.05,18 krävdes för att nå finalen. I den avslutande medleylagkappen simmade svenskarna in som elfte nation med tiden 4.08,65.

En cykelklunga på vägen med två svenska cyklister närmast kameran.

Gustav Magnusson och Linus Larsson lite längre bak i klungan i pojkarnas linjelopp på ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: EYOF 2022

Massprint i linjeloppet

Anna Söderqvist genomförde ett fint linjelopp men var inte med i huvudklungan om 17 cyklister som massprintade om medaljerna i flickornas linjelopp. Snabbast över mållinjen var Cat Ferguson från Storbritannien före Paula Jessica Ostiz Taco, Spanien som också tog guld och silver i tempoloppet. Bronset gick till italienskan Beatrice Temperoni. Söderqvist råkade ut för en incident efter 12 km och föll tillsammans med en bulgariska men var snabbt uppe och tillbaka i klungan igen och var uppe i täten och drog efter första varvet. Hon gick i mål i den andra klungan en dryg halvsekund från vinnaren på en 30:e plats.

I killarnas lopp blev Gustav Magnusson Länk till annan webbplats. bäste svensk på 35:e plats, +2,41 från segraren. Linus Larsson Länk till annan webbplats. slutade på en 40:e plats +3,12 från täten. Loppet avgjordes i spurten och vanns av Cedric Keppens från Belgien på tiden 1.32,33, silvret gick till Patryk Goszczurny, Polen och bronset till Michal Strzelecki, Polen.

Två gymnaster i svenska tävlingsdräkter framför podiet.

Elina Gravin och Luis Melander är båda nöjda med att få varit med i den första mixedtävlingen på ungdoms-OS. Foto: EYOF Banska Bystrica.

Gymnastik

Elena Gravin och Luis Melander kvalade in till den nya mixedpartävlingen i gymnastik där två gymnaster från de 16 bästa nationerna i mångkampen gjorde upp om medaljer i ett utslagningsformat. Alla lag genomförde två rotationer där både pojkar och flickor genomför varsitt och valfritt redskap. Pojkar kan välja mellan fristående, bygelhäst och räck och flickorna mellan fristående, bom och barr. Lagen med de fyra bästa sammanlagda poängen går sedan vidare till en "semifinal" där de utför ytterligare en rotation. Därefter gör de två bästa lagen upp i en final. Gravin/Melander kvalade in som 12:e nation och slutade på en niondeplats. De första medaljerna i mixedtävlingen gick till Italien, Tyskland och Ukraina.

En flicka och pojke i blå tröjor med gula inslag håller upp händerna.

Sofia Strömvall och Romeo Makboul efter vinst i andra omgången i mixeddubbel i badminton. Foto: EYOF Banska Bystrica.

Revanschlusta i badminton

Trots en silvermedalj i singelturneringen tidigt i förmiddags var Romeo Makboul inte nöjd. Han och hans partner Sofia Strömvall såg till att starta starkt i mixeddubbeln genom att slå ut tredje och fjärdeseedade hemmaspelarna Matus Polacek och Johanka Ivanovicova i två raka set (21-11, 21-10). I morgon spelar de åttondelsfinal mot Spanien.

Alla svenska resultat och tider

Svenska tävlingsguiden

Partners

Huvudsponsorer, logotyper