Romeo Makboul tar silver i badminton och Sveriges första medalj i truppen för Banska Bystrica. Foto: EYOF2022/SOK.

Publicerad 28 juli 2022

Makboul tar Sveriges första medalj i Banska Bystrica

Romeo Makboul från Stockholm tog silver i badminton vid europaungdoms-OS i Banska Bystrica. Dansken Salomon Thomasen vinner en underhållande och gastkramande jämn final med 19-21, 23-21, 21-15. 

Thomasen inledde starkt i första set och ledde som mest med 7 poäng vid 11-4. Makboul jobbar sig in i matchen, kvitterar till 19-19 och kunde vinna första set med 21-19. Andra set blir otroligt jämt och svänger fram och tillbaka flera gånger. En smash och en grym krossboll ger två snabba poäng till 20-18 för Makboul och chansen att ta guldet med två matchbollar men dansken lyckas rädda båda. En serveretur i nät av Makboul ger Thomasen setet 23-21. Avgörande set inleds starkt av dansken med 1-5. Makboul kvitterar till 7-7, går om och leder 11-9. Sen tar Thomasen fyra snabba poäng och Makboul förlorar ytterligare en poäng på en felaktig retur. Makboul får inte kontakt utan dansken går upp till 15-20 och via en retur i nät av svensken är det danska guldet klart. Makboul är allt annat än nöjd efter matchen.

- Jag tabbade för många snabba bollar och får hela tiden jobba mig tillbaka. Det kan man inte göra om man ska vinna en sån här match. Det är inte det resultat jag hade hoppats på, säger en nedlåten Romeo Makboul efter matchen.

Det blir en snabb omladdning för Maboul som tillsammans med Sofia Strömvall möter hemmanationen i mixeddubbel i eftermiddag kl. 13.30.

Vägen till medaljen

Singelturneringen inleddes med gruppspel med fyra spelare där ettan och tvåan gick vidare till slutspel. Både Romeo Makboul och Sofia Strömwall gick obesegrade genom gruppspelet i badmintonturneringen och vann sina grupper vilket innebar seedning inför lottningen i slutspelet.

Åttondelsfinalen för Romeo Makboul blev en tät tresetsmatch där Makboul tappade första set men kom tillbaka och slog italienaren Simone Piccinin med setsiffrorna 19-21, 21-10, 21-8. I kvarten väntade sedan tysken Luis Pongratz och en vinst med 2-1 i set. Makboul vann första set med 21-18 efter att ha vänt underläge med 5-11. I andra set räddade Pongratz fyra matchbollar och tvingade fram ett tredje och avgörande set via 22-20. Romeo rivstartade tredje set och tog ledningen med 8-0. Han tappade inte det greppet och slog in matchbollen till 21-15. I semifinalen slog Romeo mot polske Mateusz Bolas i två täta set, 21-15, 21-18. Den vänsterhänte svensken vände underläge med 5-9 i första set och svarade för två suveräna servereturer som avgjorde andra set.

Sofia Strömvall, som även hon vann sin grupp besegrade irländskan Michelle Schochan med 18-21, 21-19, 21-13 i sin åttondelsfinal, men föll sedan i kvarten mot starka danskan Maria Höjlund Tommerup i två raka set (16-21, 13-21).

Första badmintonmedaljen

Badminton har bara funnits med på EYOF-programmet vid ett tidigare tillfälle, i Esbjerg 1999. Då hade Sverige också med två spelare, Elin Bergblom som gick till kvartsfinal i singel och Daniel Glaser som slogs ut i första omgången. Paret gick till kvartsfinal i mixeddubbel. Romeo Makbouls medalj är den första individuella medaljen i badminton som Sverige tar i ett olympiskt sammanhang. På världsungdoms-OS i Buenos Aires 2018 tog Ashwathi Pillai ett lagguld i ett mixat lag med sju andra länder.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper