Ingrid Nilsson tar guld på ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: EJU.

Publicerad 28 juli 2022

Judoguld till Ingrid Nilsson

Ingrid Nilsson från Örebro tar guld i -70 kilosklassen på europaungdoms-OS i Banska Bystrica. Sveriges andra medalj på samma dag.

En flicka i judodräkt med guldmedalj runt halsen.

Ingrid Nilsson med guldmedaljen på prispallen i judo vid ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: EJU.

- Jag har inte riktigt tagit in det helt. Men jag har haft så bra tankar hela dagen. Jag har inte alls tänkt på resultat eller placeringar utan tagit en match i taget hela tiden. Jag har också haft jättemycket stöd runt om och många från truppen kom och titta på finalen. Det fick mig verkligen att känna mig stark, säger en glad Ingrid Nilsson efter tävlingen.

Ingrid Nilsson som tävlar för Frövi JK for fram genom tävlingen som en lövblås. Hon gick in i andra omgången i flickornas -70 kilosklass och började starkt med att kasta rumänskan Hanna Balogh och för att lätt avancera till kvartsfinal. Där gjorde hon resan kort för turkiskan Ecem Baysug, Turkiet och vann på kast efter 48 sekunder. Semifinalen gav lite mer motstånd i form av slovenskan Nika Koren men Nilsson fick en poäng med en minut kvar av matchen och lyckades hålla defensiven matchen ut för att vinna på wazari, den lägre poänggraden.

- Jag visste att hon skulle vara bra och det var en kämpig match. När jag fick poängen så lyckades jag verkligen hålla i och inte släppa ifrån något. Jag var väldigt trött efter matchen men lyckades äta lite och ladda om bra, säger Ingrid om semifinalen.

Två judokas i kamp, den i vita dräkten fäller den blåa i en benkrok.

Ingrid Nilsson får Elena Dengg från Österrike på fall efter 40 sekunder i finalen på ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: EYOF 2022.

I finalen fick Nilsson möta Elena Dengg från Österrike, som tog brons på JEM 2018 precis som Ingrid också gjorde. Som så många gånger tidigare under dagen så var Ingrid snabb med avgörandet. Ett litet misstag från österrikiskan utnyttjade Nilsson blixtsnabbt och fick henne på fall med en benkrok efter 40 sekunder.

Första judoguldet

Sveriges andre judoka, Alfred Velut fick dessvärre respass redan i första omgången i -90 kilosklassen.

Det är det första svenska guldet i mästerskapet och det första judoguldet av Sverige på ungdoms-OS, eller rent av i olympiska sammanhang. Sverige har tagit en medalj tidigare i judo på Europaungdoms-OS, ett silver av Robin Pacek i Belgrad 2007.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper