Patricia Kamga tar ett härligt krigarguld på ungdoms-OS i Banska Bystrica. Foto: Anna Wessman.

Publicerad 28 juli 2022

Guld till Kamga i slägga

Patricia Kamga från Uppsala visade nerver av stål när hon höll för favorittrycket och tog guld i slägga på europaungdoms-OS i Banska Bystrica från ett maximalt pressat läge.

Patricia Kamga hade en minst sagt pressad situation i släggfinalen på ungdoms-OS. Med startlistans bästa personbästa var Patricia Kamga storfavorit men inledde med två ogiltiga kast och hade ett pressat läge för att överhuvudtaget få kasta alla sex kast i tävlingen. Hon lyckades ta sig samman och få iväg ett kast på 58,94 m som gav henne en andraplats och fortsatt tävlande.

Inför sista omgången och ytterligare två ogiltiga kast hade Kamga halkat ner till fjärdeplats och var återigen tvingad att prestera för att nå medaljerna. Det var också precis vad hon gjorde. I sista kastet får Kamga på en riktig fullträff och släggan landar på 65,92, personbästa med 86 cm och ledning. En ledning som ingen rådde på och guldet var säkrat till Sverige och Uppsala IF.

Tre flickor i träningskläder ler och kramar om varandra på en friidrottsarena.

De tre medaljörerna i slägga kramar om varandra, Patricia Kamga guld, Marie Rougetet, Frankrike silver till vänster och bronsmedaljören Zuzana Stjejfova från Tjeckien högst upp i bild. Foto: EYOF Banska Bystrica.

– Efter det första ogiltiga så var jag fortfarande lugn, men efter andra ogiltiga så fick jag lite småpanik. I tredje ville jag bara göra ett giltigt kast, det var lite av ett säkerhetskast, säger Patricia Kamga. När jag skulle kasta sista så visste jag att jag måste öka. Och jag kände direkt när jag släppte släggan att det var ett bra kast.

Har du bevisat för dig själv nu att du kan vara bäst när gäller?
– Det var underbart att vinna, men jag hoppas att jag aldrig gör en sån här tävling igen, säger Patricia Kamga.

Det är Sveriges fjärdje medalj på samma dag. Tidigare i dag tog Romeo Makboul silver i badminton och Ingrid Nilsson guld i judo och Emmy Hällkvist silver på 100 m fjärilsim.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper