Främsta EYOF genom tiderna
Europaungdoms-OS i Slovakien är Sverige mest framgångsrika sommarfestival för ungdomar genom tiderna. De 26 svenska tonåringarna kommer hem med nio medaljer, varav fem guld.
- En fantastisk prestation av truppen. Men det viktigaste är att alla som har deltagit har fått med sig viktiga erfarenheter och lärdomar från stora internationella tävlingar, säger den svenske truppchefen Henrik Forsberg.
European Youth Olympic Festival (EYOF) har arrangerats sedan 1991. Aldrig tidigare har en svensk trupp tagit som manga guldmedaljer i ett och samma sommar-EYOF. Det tidigare guldrekordet var från spelen i Murica 2001, så den svenska truppen tog fyra guld och totalt sju medaljer.
Under veckan i slovakiska Banská Bystrica har de blågula visat på en fantastisk bredd i truppen, medaljerna har kommit i friidrott, gymnastik, judo, simning och badminton. Utöver medaljerna hade truppen också elva placeringar inom topp-åtta. Sverige slutade på elfte plats i medaljligan.
- Extra roligt att vi tagit medaljer i så många olika idrotter, säger Henrik Forsberg.
Friidrottarna har tagit fem av medaljerna, tre guld och två silver. Patrica Kamga imponerade när hon slog personligt rekord och säkrade segern i slägga med sitt sista kast. Karl Ottfalk dominerade 3 000-metersloppet från första steget och kunde börja fira sin segern redan i sista kurvan. William Trulsson susade ifrån allt motstånd på 200 meter och vann med nästan en halv sekund.
Historiska guld i judo och gymnastik
Övriga två guld kom från judokan Ingrid Nilsson (70 kg) och gymnasten Luis Il-Sung Melander i ringar. Det var första gången som judo tog guld i ungdoms-OS och första gången som gymnastik tog en medalj. Ingrid bjöd på Ippon efter Ippon i sin färd mot guld. Luis hade högst svårighet av alla gymnaster i sitt ringprogram, men svarade ändå för två perfekta genomföranden i både kval och final. Det var även judo och gymnastik som var svenska fanbärare under invigningen i form av Ingrid Nilsson och Jacob Söderqvist.
Romeo Makbouls silver i pojkarnas singelturnering var också den första svenska medaljen för badminton. Övriga svenska silvermedaljörer var simmaren Emmy Hällkvist (100 m fjäril) samt häckklipparna Samuel Jönsson (400 m häck) och Esther Sahlqvist (100 m häck).
Bra stämning som skapar rum för prestation
- Vi har haft en underbar stämning i den svenska truppen redan från förlägret på Bosön och genom hela mästerskapet, säger Maria Pietilä-Holmner, assisterande truppchef.
Det är första gången som SOK har samlat truppen på ett kort förläger innan avresan. Syftet var att skapa förutsättningar för att en bättre upplevelse av sitt första internationella mästerskap och ingjuta en trygghet att våga prestera genom att deltagarna har fått chans att lära känna varandra innan. Ett inslag som verkar ha haft effekt, något som bland annat William Trulsson reflekterade över efter sitt guld på 200 meter där han var stor favorit inför finalen.
– Om jag ska vara ärlig så var jag inte så nervös innan loppet. När vi var på Bosön innan spelen så var jag ganska nervös, men när vi kom hit så släppte det. Vi har haft så himla kul och tittat på alla andras tävlingar och så. Jag tror att det har varit det faktiskt som gjort att jag har kunnat haft fokus på annat, säger William Trulsson strax efter sin vinst på 200 meter.
I EYOF tävlar ungdomar födda 2003-2009, med olika ålderskriterier för varje idrott. EYOF i Banská Bystrica skulle egentligen ha arrangerats under 2021, men då satte pandemin stopp för tävlingar. Det innebär att nästa sommar-EYOF arrangeras redan nästa år i slovenska Maribor.
Fakta/Svenska EYOF-medaljer 2022
GULD (5)
- Ingrid Nilsson, judo, 70 kg
- Patrica Kamga, friidrott, slägga
- Karl Ottfalk, friidrott, 3 000 m
- Luis Il-Sung Melander, gymnastik, ringar
- William Trulsson, friidrott, 200 m
SILVER (4)
- Romeo Makoul, badminton, singel
- Emmy Hällkvist, simning, 100 m fjäril
- Esther Sahlqvist, friidrott, 100 m häck
- Samuel Jönsson, friidrott, 400 m häck
Topp-8 (11) Sofia Strömvall badminton singel, Romeo Makboul/Sofia Strömvall badminton mixeddubbel, Linnea Englund Länk till annan webbplats. friidrott 200 m, Wilma Ehrnborg Länk till annan webbplats. friidrott 1500 m, Jacob Semb-Josefson Länk till annan webbplats. friidrott stavhopp, Elina Gravin gymnastik mångkamp, Elina Gravin gymnastik barr, Elina Gravin gymnastik bom, Emmy Hällkvist Länk till annan webbplats. simning 50 m frisim, Axel Gladher simning 100 m bröstsim, Linea Bajraliu Länk till annan webbplats./Patrik Munkhammar Länk till annan webbplats. tennis mixeddubbel.