Wolfgang Pichler under SOK:s coachträff. Foto: SOK

Publicerad 20 november 2018

Pichler stakade ut vägen mot framgång

Noggranna förberedelser, att hålla sig till sin plan - och hård träning. Det är framgångsfaktorerna till att prestera på OS. I alla fall enligt Wolfgang Pichler, som berättade om sitt framgångskoncept för de svenska sommaridrotternas OS-coacher och parasporten på Sveriges Olympiska Kommittés coachträff i Sigtuna.

Här är Wolfgangs fyra viktigaste punkter för att lyckas prestera:

  • Ha koll på tävlingsförutsättningarna. Undersök arenan, banorna, klimatet på tävlingsdagarna och boendet. Hitta vad som är viktigast för prestation.
  • Förbered utrustningen. Skidskyttarna och längdåkarna hade vallateam på plats för att testa OS-banorna redan två år före OS i PyeongChang. Ett misstag de lärde sig från OS i Nagano 1998 när Magdalena Forsbergs medaljchanser grusades på grund av dåliga skidor.
  • Två år innan mästerskapet startar förberedelserna. Enligt Wolfgang måste de aktiva vara i bra form redan två år innan ett OS för att kunna vinna medaljer. De hade inte medaljnivån då men han såg en utveckling i rätt riktning. Trots att de inte var OS-kvalade så var tränings- och tävlingsupplägget redan inställt på att de skulle starta i PyeongChang.
  • Testa upplägget. Planera allt ifrån anpassning till tid och klimat, tävlingstider och mat-tider i detalj. Se till att testa igenom idéerna och och gör justeringar för att hitta de bästa förutsättningarna. Direkt efter VM året innan OS åkte skidskyttarna till Sydkorea och genomförde ett förberedelsetest på samma sätt som det skulle göra under OS. Följ sedan planen när det verkligen gäller, och lita på ditt förberedelsearbete.

Wolfgang Pichler framhävdade också hur viktigt det var att dra nytta av expertisen som SOK erbjuder.

- Det här är ett område där jag tror att Sverige är starka. Vi är ett litet land och inom varje idrott är resurserna begränsade. Men SOK har ett starkt expertteam inom många kompetenser som medicin, fysträning och videoanalys som vi verkligen kan dra nytta av. Vi måste bara se till att utnyttja det, säger Wolfgang Pichler.

Ledarna på coachträffen i Sigtuna. Foto: SOK

Förutom planeringsupplägget har sommarcoacherna också lagt mycket tid på hur man ska tackla den stora utmaningen i Tokyo, nämligen att prestera under ett extremt varmt och fuktigt klimat. Bland annat så gav den brittisk-japanska marathonlöparen Mara Yamauchi sin bild av att prestera och tävla i Japan.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper