Vésteinn Hafsteinsson. Foto: SOK

Publicerad 30 september 2020

Vésteinn blir SOK:s High Performance Manager

Vésteinn Hafsteinsson anställs av SOK. Uppdraget innebär att han blir kvar i sin roll som tränare, men han kommer också verka mot friidrott och andra idrotter i en ny roll som High Performance Manager.
- Vésteinn är en enorm resurs och har stor erfarenhet och kunskap som flera olympiska idrotter nu kan dra nytta av, samtidigt är han säkrad som tränare för våra bästa kastare till Paris 2024, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Islänningen kommer att finnas kvar som tränare för aktiva som Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos, som alla finns med i SOK:s stödprogram Topp och Talang. Han får även en roll som High Performance Manager på Sveriges Olympiska Kommitté (SOK).

- Det här är en drömroll för mig. Jag kan vara kvar som tränare i flera år och får dessutom chansen att sprida mina tränarkunskaper till fler friidrottsgrenar och andra idrotter med sikte på olympiska framgångar, säger Hafsteinsson.

Stöttar träningsplanering

En ny stor uppgift blir att kontinuerligt vara bollplank till alla friidrottare och deras tränare som ingår i SOK:s stödprogram Topp och Talang med stöttning i planering och träningsupplägg.

- Vi är väldigt glada att Vésteinn kommer vara en stark kraft för Svensk Friidrott också de kommande åren över såväl OS i Tokyo 2021 som Paris 2024. Vi är övertygade om att hans kompetens och engagemang kommer att bidra till fortsatt utveckling och nya framgångar på den globala scenen både på kort sikt men också in i framtiden, säger Stefan Olsson, generalsekreterare Svensk Friidrott.

Mentor för tränare

Även friidrottens förbundskapten Karin Torneklint ser stora fördelar med Vésteinns nya roll:

- Det här beslutet kommer att ge många positiva ringar på vattnet. Dels genom det fortsatta direkta stödet till aktiva och tränare inom friidrotten men positivt blir nu också att ännu fler, genom SOK:s nätverk, kommer att kunna ta del av Vésteinns kunskaper och erfarenheter. Jag är övertygad om att det kommer bidra till en bättre verksamhet på flera håll i svensk idrott, säger Karin Torneklint, förbundskapten Svensk Friidrott.

Hafsteinsson har under det senaste året haft en viktig roll som föreläsare inom träningsområdet på SOK:s tränarseminarier. Vésteinn kommer nu i sin nya roll på SOK, som han tillträder redan den 1 oktober, regelbundet genomföra utbildningar och mentorskap för tränare i många olympiska idrotter.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper