Snowboardåkaren Wille Mathisen klockas i harres. Foto: SOK.

Publicerad 7 juli 2022

Prestationsanalys över gränserna ska utveckla svensk idrott

Prestationsanalys över idrottsgränserna ska utveckla svensk idrott. Det är planen med SOK:s nya satsning som ska binda ihop träning, prestation, teknik och teknologi.

SOK:s sport- och utvecklingschef Johan Flodin driver projektet tillsammans med forskaren Anton Kalén, som ansvarar för prestationsanalys och statistik på SOK. Med start i höst ska de samla svenska idrottsledare vid sex olika tillfällen för att hitta de gemensamma utvecklingsområden där SOK kan hjälpa till med att initiera och koordinera projekt/processer.

- Det ska bli oerhört spännande att höra från de idrotter vi arbetar med hur det arbetas i dag och hur vi kan lära av varandra. Jag hoppas och tror att mötena kan generera flera spännande utvecklingsprojekt. Jag ser också fram emot Sport Analytics i Skövde som en viktig del i vårt utvecklingsarbete, säger Johan Flodin, sport- och utvecklingschef på SOK.

Konferens med högskolan i Skövde

En av träffarna blir Sveriges första konferens inom ämnet Sports Analytics, ett initiativ som görs tillsammans med högskolan i Skövde. Den riktar sig till beslutsfattare, analytiker och tränare i idrotten, men även till forskare med intresse av analys och teknik tillämpat inom idrotten. Konferensen anordnas i samarbete med Sveriges Olympiska Kommitté.

- Vi vill dela med oss av den senaste forskningen och ge exempel från idrotten kring hur teknologi och dataanalys används för att optimera idrottsprestationer, säger Anton Kalén, ansvarig för prestationsanalys och statistik på SOK.

Fakta/Planerade träffar

  • 21 september: Kamp-, racket- och nätidrotter.
  • 22 september: Lagidrotter.
  • 22 november: Precisionsidrotter
  • 23 november: Kraft- och poweridrotter
  • 24 november: Uthållighets- och cykliska idrotter.

Dessutom ska Sveriges första konferens i ämnet Sports Analytics hållas i Skövde 27-28 oktober.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper