Guldmedaljörerna i badminton tar en selfie, Ashwathi Pillai längst till vänster. Foto: OIS

Publicerad 12 oktober 2018

Guld till Ashwathi - brons till Robin

Ytterligare två svenska medaljer säkrades under ungdoms-OS Buenos Aires 2018. Ashwathi Pillai och hennes lag Team Alpha tog guld i badminton och Robin Hanson tog brons på 100 meter frisim.

Ashwathi spelade med Team Alpha och bilade par i mixeddubbel med lagets stjärna, Lakshya Seb från Indien. De gick in i underläge 20-22 och lämnde vidare ställningen 28-33. Svenskan spelade även en damdubbel ihop med amerikanskan Jennie Gai som gjorde ställningen till 52-55. Lag Alphas segersiffror skrevs till slut till 110-106 efter stor dramatik.

Lakshya Seb och Ashwathi Pillai i sin mixed dubbelmatch i lagfinalen. Foto: OIS

- När vi vann så rusade hela laget in på banan för att fira tillsammans, alla var så glada. Man visste inte om man skulle skratta eller gråta, säger en glädjerusig Ashwathi. 

I det vinnande laget ingick även Giovani Toti, Italien, Vannthoun Vath, Kambodja, Maria Deltjev, Bulgarien, Lakshya Sen, Indien, Brian Yang, Kanada, Jennie Gai, USA samt Hasini Nusaka Ambalangodage, Sri Lanka.

- Vi hade kanske inte de bästa spelarna i vårt lag, men vårt lag var otroligt som lag. Det var min coach Boxiao Pan som också var hela lagets coach och han skapade en fantastisk stämning i laget..

Prispallen i lagtävlingen i badminton i Buenos Aires 2018. Foto: OIS

Pillai stod sist i raden av glada guldmedaljörer på den förlängda prispallen. Lagguldet var också en uppvisning i den nya olympiska devisen att bygga vänskap.

- Jag kände ingen i laget innan jag kom hit till Buenos Aires. Men vilken stämning vi hade i vårt lag. Vi har kämpat tillsammans i tre gruppmatcher, kvartsfinal, semi och final. Jag kommer aldrig att glömma ögonblicket när vi vann.

Så här fungerar lagtävlingen

Alla deltagare i singelturneringarna deltar också i den mixade lagstafetten.

Det här är en helt ny tävlingsform inom badmintonsporten med åtta lag bestående av åtta spelare (fyra pojkar och fyra flickor). Lagen möts i tio matcher där poängen adderas allteftersom. Det är matcher i singel, dubbel och mixed dubbel. Varje match i ordningen har en fast vinstpoäng att nå upp till. Första matchen går till 11, andra till 22, tredje till 33 och så vidare. Har laget förlorat de två första matcherna och ställningen är 22-10 så kan den tredje spelaren fortfarande vända spelet med en lång match så att spelare fyra istället går ut med överläge 22-33. Det första laget som når 110 poäng i den sista matchen vinner. Spelformen är extremt taktisk när det gäller att matcha rätt spelare i rätt matcher.

Andrej Minakov, Ryssland, Jakub Kraska, Polen och Robin Hanson på prispallen. Foto: OIS

Brons till Robin Hanson

Robin Hanson tog sin andra medalj under ungdoms-OS när han simmade in som bronsmedaljör på 100 meter frisim. Hanson gjorde ett väldisponerat lopp och satte handen i kaklet på 49,52. Hanson vände som sjua efter halva distansen, men simmade snabbast av alla i hela finalfältet sista 50.

- Planen var att hänga med de andra första 50 och sedan dra på sista 50, förklarar Robin, som utförde den taktiken taktiken till perfektion.

Bronstiden var 65 hundradelar snabbare än vad Robin hade när han hade femte bästa tid i semifinalen. Ryssen Andrej Minakov vann guldet på tiden 49,23, han var tre hundradelar snabbare än silvermedaljören Jakub Kraska från Polen.

Tidigare i mästerskapet tog Robin Hanson silver på 200 meter frism, så han lämnar nu ungdoms-OS i Buenos Aires med två medaljer och ett stort leende:

- Två medaljer var mer än jag hade väntat mig, så jag är verkligen supernöjd.

Sara Junevik vann guld på 50 meter fjärilsim häromdagen, men den dubbla distansen var lite för lång. Sara slutade på femte plats med tiden 1.00,41 på 100 fjäril. Det var ändå 45 hundradelar snabbare än Juneviks semifinalresultat.

I damernas mångkampsfinal i gymnastik slutade svenskan Tonya Paulsson på en fin sjunde plats. Tonya fick totalt 49,399 poäng.

Robin Hanson under ungdoms-OS i Buenos Aires. Foto: Joel Marklund/OIS

Robin Hanson under ungdoms-OS i Buenos Aires. Foto: Joel Marklund/OIS

Partners

Huvudsponsorer, logotyper