Sveriges mest framgångsrika ungdoms-OS
Sverige lämnar Buenos Aires med åtta medaljer. Fyra guld, två silver och två brons.
- Sveriges mest framgångsrika ungdoms-OS genom tiderna. 44 procent av truppen åker hem med en medalj, säger truppchefen Glenn Östh.
De 18 tonåringar som Sverige skickade till världsungdoms-OS åkte dit med målet att prestera. De levererade bortom alla mål och förväntningar.
- Åtta av 18 tog medalj, dessutom hade vi massor av placeringar bland de åtta främsta. Alla i den här truppen har fått ett kvitto på att de är på väg mot världstoppen. Jag har varit på elva OS och två ungdoms-OS, och jag har aldrig varit med om något liknade, säger Glenn Östh.
De unga idrottarna har inte bara visat att de kan vara som bäst när det gäller som mest. Att vara i den olympiska miljön i drygt två veckor ger värdefulla erfarenheter för framtiden.
- Det är ett lärande för både aktiva och ledare. Det som gör OS unikt är att man kan hjälpa varandra utanför idrottsgränserna, och det gäller särskilt ledarna. De här ungdomarna är semiproffs men de har varit fullblodsproffs när det gäller att hålla humöret upp, samt att visa ödmjukhet och respekt gentemot varandra. Vi har haft en helt fantastisk stämning i truppen. Som truppledare har det varit ren glädje att vara här, säger Glenn Östh och fortsätter:
- Det är synd att alla som kvalat inte tog chansen att vara med. Jag tror den erfarenheten man får genom att vara med i ett ungdoms-OS gör att man tar ett stort kliv i karriären.
Fyra svenska guld
De svenska simmarna stod för tre av medaljerna. Sara Junevik tog guld på 50 meter fjäril, Robin Hanson tog silver på 200 frisim och brons på halva distansen.
- Väldigt viktigt med den första medaljen som Robin tog. Det är så befriande och gör så det lossnar för alla andra i truppen, säger Glenn Östh:
- En stor eloge till simningen som stod för tre av medaljerna. Och Sara, som gjorde en makalös final på 50 fjäril, fick gestalta det genom att bära fanan under avslutningen.
Jonna Malmgrens guld i brottningens 49-kiloklass var också något som gladde Östh extra mycket. Jonna avgjorde alla sina matcher i första perioden och vann finalen på fall.
- Sverige brukar traditionellt ha det svårt i de lättare viktklasserna i brottning, så det gör Jonnas guld ännu mer imponerade. Och sättet som hon vann på – hon avgjorde alla matcher på väldigt kort tid.
Beachvolleybollens David Åhman och Jonatan Hellvig dansade och log hela vägen till sitt guld.
- Vilka killar. De är riktiga showmän på banan, men tysta och timida utanför. Efter att de förlorat sin första match i gruppen så mosade de allt motstånd. Beachvolleyn var den största arenan i hela ungdoms-OS och den argentinska publiken höll på svenskarna, de kom till finalen med svenska flaggor målade i ansiktet.
- David och Jonatan bjöd på show och vann publikens hjärtan, men visade framför allt att de hör hemma på den här nivån. Jag tror de växer ännu mer genom att vinna under de här formerna.
De övriga svenska medaljörerna var Ashwahti Pillai (guld badminton lag), Elin Lindroth (silver rodd) samt Tonya Paulsspon (brons lag gymnastik).
Nästa gång i Senegal
Hela Buenos Aires levde upp under spelen, och Internationella Olympiska Kommitténs ordförande Thomas Bach flaggar för att han tänka sig att de stora sommarspelen 2032 skulle kunna avgöras i den argentinska huvudstaden:
- Ungdoms-OS har varit en enorm publiksuccé. En dag var köerna för att komma in på simning och gymnastik tre kilometer långa. Spelen har varit som en enda stor smällkaramell, en idrottsfest i sin bästa form, säger Glenn Östh.
Under ungdoms-OS testar IOK också idrotter som kan komma in på det stora OS-programmet i framtiden. Glenn Östh tror sig ha sett en sådan kandidat:
- Breakdance var en publiksuccé utan dess like. De tävlande möttes i duell, en mot en. En sådan idrott skulle också kunna fånga in en ny grupp av ungdomar i den olympiska familjen.
Nästa ungdoms-OS avgörs i Senegal 2022. Den svenska IOK-ledamoten Gunilla Lindberg sitter med i kommission som utformar de första spelen som avgörs i Afrika.
- Måtte ungdoms-OS fortsätta under lång tid framöver. Det går att utvecklas spelen ännu mer, även om världsungdoms-OS är redan ett jätteevenemang med 6 000 invånare i OS-byn och totalt 4 000 aktiva, avslutar Glenn Östh.
Sveriges medaljer i ungdoms-OS
Guld (4)
- Sara Junevik, simning, 50 meter fjäril
- Jonna Malmgren, brottning, 49 kg
- David Åhman och Jonatan Hellvig, beachvolleyboll
- Ashwathi Pillai, badminton, lag mixed
Silver (2)
- Robin Hanson, simning, 200 meter frisim
- Elin Lindroth, rodd, singelsculler 500 meter
Brons (2)
- Robin Hanson, simning, 100 meter frisim
- Tonya Paulsson, gymnastik, lag mixed