Therese Alshammar och Stefan Holm har delat med sig av sina olympiska erfarenheter på Olympic Camp på Kreta.Foto: SOK

Publicerad 17 maj 2017

Råd som är guld värda

De har tillsammans tre guld, två silver och ett brons i OS. Under Olympic Camp på Kreta har Stefan Holm, Therese Alshammar och Anette Norberg delat av sig av sina olympiska erfarenheter. Råd som kan bli guld värda.

- OS är som vilken tävling som helst. Det är allt runt omkring som är annorlunda, säger Stefan Holm.

De yngsta på OS-lägret har knappt fyllt 16 år, de äldsta är mer än dubbelt så gamla. Men alla 85 aktiva har lyssnat andaktsfullt när Holm, Norberg och Alshammar gett sina råd under dagarna på Kreta. Alla vill komma förberedda tills sitt livs tävling, det där tillfället som bara kommer en gång vart fjärde år.

- Det här är den största hemligheten. OS är precis som vilken tävling som helst. Det är samma regler och samma motståndare som vanligt - det är allt runt omkring som är annorlunda. Det bor fler ju fler personer i OS-byn än i Kil där jag är född, säger Stefan Holm.

Det gäller att kunna hantera alla intryck och spara sin egen energi inför tävlingarna. Hur man gör det är individuellt.

- Man ska göra som man normalt gör och ha samma rutiner. Om man äter en halv banan och yoghurt till frukost i vanliga fall gör man det i OS-byn också. Om man läser allt som står i medierna på hemmaplan kan man lika gärna gör det under OS, säger Holm.

Holm var fyra vid sitt första OS i Sydney. Det blev guld i Aten 2004. Höjdhopparen avslutade den olympiska karriären i Peking. Och har sedan varit på OS som ledare och IOK-ledamot.

- Jag har sett skräckexempel i Sydney, i Aten, i Peking, i London, i Sotji och nu senast i Rio. Varje gång finns de aktiva som kastar bort sina möjligheter att prestera. Man måste följa sina normala rutiner, säger Holm.

David Andersson delar erfarenheter med Victor Öhling Norberg, Kristoffer Jakobsen med flera under Olympic Camp.Foto: SOK

Skridskoåkaren David Andersson delar erfarenheter med Victor Öhling Norberg, skicross, Kristoffer Jakobsen, alpint med flera under Olympic Camp.Foto: SOK

Anette Norberg hade testat på det olympiska sammanhanget när curling var uppvisningssport på 90-talet, men hennes lag tog guld vid första tillfället i Turin. Laget försvarade guldet fyra år senare i Vancouver.

- Man ska passa på att njuta när man kan, men vi hade också ett väldigt strikt schema för att kunna prestera i alla matcher som vi spelade, säger den forna curlingstjärnan som numera är vice ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté.

Therese Alshammar fick aldrig med sig något OS-guld, men hon lyckades förlänga sin karriär på ett makalöst sätt. Hon var svenska fanbärare i sitt sjätte och sista OS i Rio förra året.

- Normalt så presterar en simmare på toppnivå i två till fyra år, jag lyckades förlänga mitt prestationsfönster med nästan 16 år, säger Alshammar.

Alshammar har jobbat mycket med att hitta miljöer som ger motivation och möjlighet att prestera.

- Motivation måste komma inifrån och man måste fråga sig varför gör jag det här egentligen? Jag var obotligt besviken efter mina silver i Sydney, men sedan började jag sätta upp processmål som inte var knutna till att en medalj. Det kunde till exempel vara att göra den perfekta starten.

Stefan Holm tror också det är viktigt att ha tålamod och självförtroende i träningsupplägget.

- Att vara elitidrottare är ett fullskaligt experiment med dig själv som försökskanin. Du vet egentligen inte om du gör rätt eller fel förrän efter tre till fem år. Men du kan inte ändra upplägg bara för att du ser någon annan göra en övning, du måste tro på ditt upplägg.

Partners

Huvudsponsorer, logotyper