Foto: Jessica Gow/TT

Publicerad 2 augusti 2016

Fullspäckad friidrottssommar för Torneklint

Sist hon var på ett OS var hon det i rollen som Sanna Kallurs tränare. Då var året 2008 och hela Sverige tappade andan när det svenska hoppet Kallur föll i semifinalen. I år har hon en annan roll, nämligen den som friidrottens förbundskapten. Sedan 2013 har falubon arbetat med det stora och spretiga landslaget, för att få de aktiva friidrottarna att prestera på topp när det gäller.

I helgen åkte Karin Torneklint till Rio Maior i Portugal, där aktiva från flera idrotter har samlats på förläger inför OS. På fredag är det OS-invigning, men först på lördag kommer Torneklint ner till Rio.

-Vi åker inte ner som ett landslag, utan alla åker ner vid olika tidpunkter. Några kommer att ha varit på lägret i Rio Maior, medan vissa åker direkt till Brasilien, berättar Torneklint.

Inför OS har Torneklint arbetat hårt för att se till att alla har det bra och att alla har getts rätt förutsättningar för att prestera på topp. I jobbet som förbundskapten gäller det att hela tiden hålla sig uppdaterad och vara beredd att ge de aktiva individuellt stöd beroende på deras behov.

-Det roligaste, men också det svåraste, med mitt jobb är alla de möten med olika människor man är med om. Det är så otroligt många individer med olika behov. Jag gör kanske 240-250 uttagningar per år till vårt landslag, det är väldigt många. Nu har vi precis haft EM med 60 uttagna och efter OS är det Finnkampen dit ungefär 100 personer tas ut. Tidigare i år hade vi också Nordenkampen, så det är många och stora lag att ta ut. Det är en utmaning. Vissa är självklara, men kanske de femton sista som ska tas ut är väldigt svåra. Då måste jag hålla skärpan, säger Torneklint.

OS-deltagarna Meraf Bahta, Angelica Bengtsson och Lovisa Lindh med sina medaljer vid friidrotts-EM i Amsterdam, Foto: Maja Suslin/TT

Friidrotten skiljer sig också från många andra idrotter i det hänseendet att det är så olika grenar i en och samma sport, något som Torneklint adresserar som en utmaning.

-Särskilt logistiskt är det en utmaning. Exempelvis reser alla till Rio på olika dagar från olika platser, och de aktiva tävlar vid skilda tidpunkter. Även sådana till synes små detaljer som klädstorlekar är ett sjå att få ihop logistiskt, då de aktiva i vårt lag använder allt från den minsta dammodellen till den största herrstorleken. Ändå vill man ju verkligen få till lagkänslan, även när det är en så spretig idrott. Det är den stora utmaningen, säger Torneklint.

Torneklint kastas i vattengraven efter att både de svenska herrarna och damerna vunnit Finnkampen 2014, Foto: Jessica Gow/TT

I rollen som förbundskapten ska Torneklint finnas där för de aktiva på OS och peppa dem till att tro på sig själva. När det inte är mästerskap ser dock dagarna något annorlunda ut.

-En dag är verkligen inte den andra lik, men mycket kretsar kring planering och att sitta i möten. Men även under dessa perioder är min uppgift att finnas där för de aktiva och stötta dem när de behöver det, berättar Torneklint.

OS i Rio blir Torneklints första OS som förbundskapten, men att hon som tränare har varit på ett OS tidigare tror hon är positivt.

-Alla vill få det till att OS är så extremt annorlunda, men för oss inom friidrotten är det ganska likt ett vanligt mästerskap. Vi får mycket medial uppmärksamhet även på mästerskap och upplägget på själva tävlingarna är som vanligt. Att jag har med mig den kunskapen tror jag är en styrka, för utan den erfarenheten dras man lätt med i hypen, säger Torneklint.

När hon var på OS sist slutade det inte som hon hade hoppats, i och med att hennes adept föll under semifinalen. Men Torneklint har ändå även goda minnen från Beijing 2008.

-Jag kommer ihåg hur Usain Bolt sprang så fantastiskt fort. Jag satt på läktarna när han slog världsrekordet, det var riktigt häftigt! Men man har ju flera starka OS-minnen. När Christian Olsson och Stefan Holm tog OS-guld samtidigt i Aten 2004 är ett sådant riktigt bra minne från TV-soffan, säger Torneklint om sina OS-minnen.

Torneklint tillsammans med Kallur inför OS i Beijing, Foto: Leif R Jansson/TT

12 augusti drar friidrottstävlingarna igång och de håller på i en och en halv vecka, fram till den 21 augusti. Det kommer bli långa, men som hon själv säger ”riktigt kul”, dagar för Torneklint. Det har gått tolv år sedan friidrottarna tog en medalj på ett OS och hur det går i år får vi veta först i slutet av augusti. I truppen finns såväl aktiva med erfarenheter från OS i Aten, Beijing och London, som flera debutanter i sammanhanget. Så visst är det på flera sätt ett spretigt lag som åker till Rio, ett lag som dock hålls ihop av en rutinerad förbundskapten med stor kärlek för sporten.

-Jag tycker om alla grenar inom friidrott, det gör jag verkligen, avslutar Torneklint med en röst som vittnar om både allvar och passion i det hon säger.

 

Artikeln är del 12 i en artikelserie om de svenska förbundskaptenerna. För tidigare artiklar se:

Del 11: Katarina Vangdal - Golf Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 10: Ulrika Sandmark - Simning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 9: Martin Hunter - Kanot Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 8: Jonas Herrgårdh - Badminton

Del 7: Bo Jenå - Dressyr Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 6: Per Olof Claesson - Rodd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 5: Thomas von Scheele - Bordtennis Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 4: Siw Karlström - Gång Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 3: Ola Lindgren - Handboll Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Del 2: Helena Andersson Melander - Gymnastik Länk till annan webbplats.

Del 1: Fariborz Besarati - Brottning

Partners

Huvudsponsorer, logotyper